Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Κατηγορούνται για φοροδιαφυγή Vodafone και UBS

Ύποπτη η αγορά της Vodafone πλειοψηφικού μεριδίου στην ινδική Hutchison Essar.
Σε δικαστικό αγώνα μπαίνει η βρετανική Vodafone για να αντιμετωπίσει φορολογική υπόθεση 2,0 δισ. δολαρίων που αφορά την αγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην ινδική Hutchison Essar, τον Μάρτιο του 2007.
Οι ινδικές αρχές ζητούν από τη βρετανική εταιρεία να καταβάλει φόρους για τη συμφωνία των 11,1 δισ. δολαρίων, με την αιτιολογία ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται στην Ινδία.
Αλλά η Vodafone επιμένει ότι η επιχειρηματική συμφωνία έγινε μεταξύ δύο εταιρειών οι οποίες δεν είναι ινδικές, και έτσι οι αρχές της Ινδίας δεν έχουν δικαιοδοσία. Ζητά δε από τα ινδικά δικαστήρια την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απαίτησης της ινδικής εφορίας να της δοθούν λεπτομερή στοιχεία για τη συμφωνία.
Η συμφωνία, κατά τη Vodafone, κλείστηκε μεταξύ του ομίλου Vodafone Group, που εδρεύει στην Ολλανδία, και μιας θυγατρικής της Hutchison η οποία εδρεύει στα Νησιά Καϊμάν.
Η Vodafone είχε εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο στην Hutchison Essar India ως μέρος της στρατηγικής της για επέκταση σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου παρατηρείται αλματώδης άνοδος της χρήσης κινητής τηλεφωνίας. Έχει δε αναφέρει ότι στόχος είναι να γίνει η κορυφαία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Ινδία έως το 2010.
Η υπόθεση εκδικάζεται στο Μουμπάι τη Δευτέρα, και ενδεχόμενη απόφαση αναμένεται σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Vodafone.
UBS - Συμβουλές φοροδιαφυγής...
Στο μεταξύ, μια άλλη φορολογική υπόθεση συγκλονίζει τον ελβετικό τραπεζικό κολοσσό UBS, μετά τις αποκαλύψεις ενός πρώην τραπεζίτη της UBS, του Μπράντλι Μπίρκενφελντ, σε δικαστήριο της Φλόριντα την περασμένη εβδομάδα, ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εύπορους επενδυτές από τις ΗΠΑ για το πως να αποκρύπτουν περιουσιακά του στοιχεία από τις φορολογικές αρχές με σκοπό να γλιτώνουν εκατομμύρια δολάρια από φόρους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, κλιμάκιο των αρμοδίων αρχών στις ΗΠΑ έχει ζητήσει τη μετάβασή του στην Ελβετία για να ερευνήσει την υπόθεση.
Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, ελβετοί αξιωματούχοι από τα υπουργεία δικαιοσύνης και οικονομικών έχουν ήδη μεταβεί στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με τους αμερικανούς ομολόγους τους. Η μέριμνά τους εστιάζεται στην προστασία της καλή φήμης που έχει διεθνώς ο ελβετικοί χρηματοοικονομικός κλάδος.
Σύμφωνα με τον ελβετικό τύπο, η UBS αναμένεται να ανακοινώσει ζημίες έως 2,47 δισ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η τράπεζα έχει ήδη προβεί σε διαγραφές ζημιών από τη πιστωτική κρίση, ύψους 37 δισ. δολαρίων.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP, FT

4 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

χαχαχα, και μετά λένε για μας :P Φιλάκια και καλημε΄ρα!

geokalp είπε...

είναι πολλά κι εκεί τα λεφτά!!!

patsiouri είπε...

Kι εκεί, κι'εδώ και παντού! Μόνο κατά τη μεριά μας τζίφος, κλαψ!

geokalp είπε...

patsiouri
κι εμείς αυτό λέμε: κανείς δε μας τα χώνει!!!