Το λευκό υλικό που είχε ξεθάψει πριν από λίγες ημέρες το ρομπότ Phoenix στον Αρη εξαφανίστηκε κάτω από την αμυδρή λιακάδα, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι επρόκειτο για πάγο και όχι για άλατα, ανακοίνωσαν περιχαρείς οι υπεύθυνοι της αποστολής στη NASA.
Ο ρομποτικός βραχίονας του Phoenix άρχισε να σκάβει ρηχά χαντάκια στο έδαφος λίγο μετά την άφιξή του κοντά στο βόρειο πόλο του πλανήτη στις 25 Μαΐου, αποκαλύπτοντας ένα λευκό υλικό άγνωστης σύστασης.
Στις 15 Ιουνίου το Phoenix μεγάλωσε λίγο το χαντάκι και φωτογράφησε οκτώ λευκά, λαμπερά σημεία σε μέγεθος κέρματος. Όταν φωτογράφησε το ίδιο χαντάκι τρεις ημέρες αργότερα, το άσπρο υλικό είχε εξαφανιστεί, ένδειξη ότι ήταν πάγος που εξαχνώθηκε.
Στις συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας και ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατούν στον Αρη, ο πάγος νερού μπορεί να περάσει από τη στερεά κατάσταση απευθείας στην αέρια, χωρίς να λιώσει και να μετατραπεί ενδιάμεσα σε υγρό.
Οι παρατηρήσεις του Phoenix επιβεβαιώνουν έτσι την ανακάλυψη που έκανε το 2002 ο δορυφόρος Mars Odyssey της NASA: στις περιοχές γύρω από τους πόλους του Αρη υπάρχουν τεράστια αποθέματα πάγου νερού και διοξειδίου του άνθρακα κρυμμένα κάτω από ένα λεπτό στρώμα σκόνης.
«Αν είχαμε μια μεγάλη σκούπα και καθαρίζαμε αυτή την περιοχή, θα βρισκόμασταν πάνω σε ένα τεράστιο στρώμα πάγου» δήλωσε ο Πίτερ Σμιθ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Τούσον.
Στη διάρκεια της τρίμηνης αποστολής του, το Phoenix θα μεταφέρει δείγματα εδάφους και πάγου μέσα σε μια σειρά από θερμαινόμενους θαλάμους όπου θα αναλυθεί η χημική τους σύσταση.
Το Σάββατο ένα δείγμα επιφανειακού χώματος μεταφέρθηκε με επιτυχία στο θάλαμο με το Οπτικό Μικροσκόπιο.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν ο Αρης διαθέτει τις ουσίες που θεωρούνται βασικά συστατικά για την εμφάνιση ζωής.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου