Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Οι πολιτικές της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή δεν θα μειώσουν τις εισαγωγές πετρελαίου

MAΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ???

Τα φιλόδοξα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση και τη διαφοροποίηση της κατανάλωσης ενέργειας δεν θα οδηγήσουν σε μείωση του πετρελαίου που εισάγει, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα ενέργειας Επίτροπο Αντρις Πίμπαλγκς. «Το 2030, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η ΕΕ θα εισάγει περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με σήμερα, ακόμα και αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι οι πολιτικές μας για την κλιματική αλλαγή θα έχουν τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο Α.Πίμπαλγκς, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΟΠΕΚ. Σύμφωνα με τον Andrej Vizjak, υπουργό Οικονομίας της Σλοβενίας (που κατέχει αυτήν την περίοδο την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Ένωση «αναμένει ότι η κατανάλωσή της θα αυξηθεί» παρά το γεγονός ότι στο μέλλον θα παράγει περισσότερα βιοκαύσιμα.
Στον 5ο ετήσιο «Ενεργειακό Διάλογο ΕΕ-ΟΠΕΚ», οι ηγέτες του ΟΠΕΚ «τόνισαν τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με τη ζήτηση για το αργό οι οποίες απορρέουν κυρίως από την τεχνολογία (και) τα εναλλακτικά καύσιμα, καθώς και από τις πολιτικές των καταναλωτριών χωρών», αναφέρεται σε κοινή δήλωση.
Όμως, σημείωσαν πως υποδέχονται θετικά τα σχέδια της ΕΕ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της πιο αποδοτικής χρήσης της ενέργειας και την παραγωγή περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. «Ανησυχούμε για τις τωρινές υψηλές τιμές του πετρελαίου, γιατί αυτές βασικά καταστρέφουν τη ζήτηση. Όλα αυτά (τα μέτρα της ΕΕ) θα μειώσουν τη ζήτηση, αλλά νομίζω είναι καλό να μειώσουμε τη ζήτηση - θα έχουμε απλά μεγαλύτερη προσφορά και ίσως χαμηλότερες τιμές στην αγορά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Σακίμπ Χελίλ.
Επιπλέον, ανέφερε πως «η ΕΕ κάνει πολύ καλή δουλειά και πρέπει να συνεχίσει με αυτόν τον τρόπο, γιατί τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα επωφεληθούν σημαντικά από την εμπειρία της ΕΕ σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας και περιστολής των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: