Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2007

Υπόθεση ασύλου 15χρονου κοριτσιού προκαλεί

Νέες διαστάσεις έχει λάβει τις τελευταίες ημέρες στην Αυστρία η συζήτηση σχετικά με την παροχή ασύλου σε μετανάστες, ύστερα από την εκούσια εξαφάνιση ενός 15χρονου κοριτσιού από το Κόσοβο προκειμένου να αποφύγει την απέλασή του.
Η Αριγκόνα Ζογκάι έχει στείλει επιστολές και βίντεο από το κρησφύγετό της απειλώντας να αυτοκτονήσει εάν δεν ενωθεί και πάλι με την οικογένειά της. Ο πατέρας της και τα τέσσερα αδέλφια της απελάθηκαν, ενώ βρίσκονταν ήδη πέντε χρόνια στην Αυστρία.
Η κοπέλα μόλις είχε προλάβει να εξαφανιστεί πριν από επιχείρηση αστραπή των αστυνομικών στο σπίτι της οικογένειας στο Φράνκενμπουργκ της Ανω Αυστρίας. Τώρα έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι ενός ιερέα.
Το περιστατικό προκάλεσε δημόσια συζήτηση στο αυστριακό Κοινοβούλιο για το θέμα του ασύλου. Με τη σημερινή νομοθεσία οι μετανάστες πρέπει να περιμένουν αρκετά χρόνια μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.
Το κόμμα των Πρασίνων της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι οι νόμοι που αφορούν το άσυλο θα πρέπει να αλλάξουν, ζητώντας να υπάρχει «δικαίωμα παραμονής» για τους ξένους που έχουν πλήρως ενταχθεί στην κοινωνία. «Θεωρώ αυτή την πολιτική απάνθρωπη» δήλωσε ο ηγέτης των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει αμηχανία την κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών και του Λαϊκού Κόμματος, η οποία δεν έχουν προβάλλει μία σαφή θέση απέναντι στο θέμα του ασύλου.
Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γκίνθερ Πλάτερ υποστήριξε τη θέση της κυβέρνησης, αλλά παραδέχθηκε ότι οι διαδικασίες είναι αργές.
«Δεν θα αφήσω κανέναν να με εκβιάσει ή να μου ασκήσει πιέσεις» δήλωσε ο Γκίνθερ Πλάτερ, την ώρα που οι Πράσινοι κρατούσαν πανό που ανέγραφαν «Πόσα ακόμα παιδιά θέλετε να απελάσετε κύριε υπουργέ Εσωτερικών;». Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας κάλεσε πάντως την κοπέλα σε διάλογο προκειμένου να επιλυθεί το θέμα.
Θετική διευθέτηση του θέματος επιθυμεί και ο Αυστριακός καγκελάριος Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «ανατριχιαστική».
Η κυβέρνηση συνασπισμού έλαβε την απόφαση να δημιουργηθεί ένα ειδικό δικαστήριο που θα εξετάζει τις υποθέσεις ασύλου.
Ο αυστριακός λαός, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν επιφυλακτικός και αρνητικός ως προς την παροχή ασύλου, εμφανίζεται τώρα σε δημοσκοπήσεις να τάσσεται ενάντια στις απελάσεις ξένων που έχουν ενταχθεί στην κοινωνία.
Παράλληλα, πολυπληθείς διαδηλώσεις έχουν διοργανωθεί στην Αυστρία. Την Τρίτη περισσότερα από 5.000 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βιέννη.
Ανάλογη στροφή παρουσιάζεται και στα πρωτοσέλιδα αυστριακών εφημερίδων, αρκετές από τις οποίες καταγγέλλουν την «αποτυχία της πολιτικής ασύλου της κυβέρνησης».
Έκκληση στην κυβέρνηση να δοθεί άσυλο στην 15χρονη κοπέλα και την οικογένειά της, καθώς και για την αλλαγή της νομοθεσίας, κάνουν ανθρωπιστικές οργανώσεις της χώρας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: