Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2007

Μεταρρυθμιστική Συνθήκη των «27»


Σε τελική συμφωνία για τη Συνθήκη που θα μεταρρυθμίσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των «27», αντικαθιστώντας το Ευρωσύνταγμα, κατέληξαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, τερματίζοντας έτσι την κρίση αξιοπιστίας των τελευταίων δύο ετών για το μέλλον της Ευρώπης.
«Με αυτή τη συνθήκη, η Ευρώπη δείχνει ότι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός για το μέλλον κινείται. Καταφέραμε να εξέλθουμε από το τυφλό αδιέξοδο, στο οποίο είχαμε βρεθεί» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Ζοζέ Σόκρατες, που προήδρευσε της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.
Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι 27 ηγέτες συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον με ανακούφιση και επικύρωσαν τη συμφωνία, που επικυρώθηκε με το άνοιγμα σαμπάνιας. Η συμφωνία θα υπογραφεί στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας στις 13 Δεκεμβρίου. Εφόσον επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, η μεταρρυθμιστική συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην Ένωση
1. μία προεδρία με μακρά θητεία,
2. έναν επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες,
3. πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και
4. περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά Κοινοβούλια.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τερματίζοντας έτσι την κρίση στην οποία βρέθηκε η ΕΕ μετά την απόρριψη του Ευρωσυντάγματος από τους Ολλανδούς και τους Γάλλους ψηφοφόρους το 2005. Η απόρριψη του Ευρωσυντάγματος θεωρήθηκε ψήφος διαμαρτυρίας για έναν οργανισμό, τον οποίο πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν γραφειοκρατικό. Αυτή τη φορά, μόνο η Ιρλανδία αναμένεται να διοργανώσει δημοψήφισμα για την έγκριση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης απευθείας από το λαό, παρά το γεγονός ότι ανάλογα αιτήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές, αυτή η μεταρρύθμιση δεν είναι από μόνη της το τέλος. Με αυτούς τους θεσμούς, μπορούμε τώρα να δώσουμε προσοχή στις πιο σημαντικές προτεραιότητες για τους πολίτες μας».Για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας
1. η Ιταλία κέρδισε άλλη μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
2. η Πολωνία εξασφάλισε εγγυήσεις ότι η πρόβλεψη που επιτρέπει στις μικρές ομάδες κρατών να καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ μπορεί να ανατρέπεται μόνο με ομοφωνία και επιπλέον μία μόνιμη θέση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
3. Συμβιβασμοί υπήρξαν και σε θέματα που έθεσαν η Αυστρία και η Βουλγαρία.
Η Βαρσοβία, που πριν από τη σύνοδο της Λισαβόνας είχε απειλήσει ότι θα καθυστερήσει τις συνομιλίες, εάν δεν γίνονταν δεκτά τα αιτήματά της για το νέο τρόπο ψηφοφορίας επί των συμφωνιών, δήλωσε ότι ικανοποιήθηκε αυτό το βασικό ζήτημα που έθεσε. «Η Πολωνία πέτυχε όλα όσα ήθελε» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Λεχ Καζίνσκι. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, απορρίπτοντας τις εσωτερικές πιέσεις για δημοψήφισμα επί της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης, υπεραμύνθηκε των νέων ρυθμίσεων που ζήτησε το Λονδίνο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η εθνική κυριαρχία της Βρετανίας δεν θα υπονομεύεται από τη νέα συνθήκη.«Σε κάθε σημείο είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα βρετανικά εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίσουμε ότι διαφυλάττονται τα συμφέροντα του βρετανικού λαού» δήλωσε ο Μπράουν, χρησιμοποιώντας 19 φορές τον όρο «βρετανικά εθνικά συμφέροντα» στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.
Η Ιταλία πήγε στη σύνοδο, επιμένοντας στη διατήρηση της ισοτιμίας με τη Γαλλία και τη Βρετανία όσον αφορά στις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρά το νέο υπολογισμό για την κατανομή των εδρών του Κοινοβουλίου με βάση τον πληθυσμό των κρατών - μελών. Η πορτογαλική συμβιβαστική πρόταση δίνει στην Ιταλία 73 έδρες, όσες έχει και η Βρετανία, αλλά μία λιγότερη από τη Γαλλία.Ένα εμπόδιο ήρθη, όταν η Αυστρία αποδέχτηκε την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναβολή των νομικών ενεργειών εναντίον της για πέντε χρόνια, με αφορμή τις ποσοστώσεις που θέτει στην αποδοχή ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά της. Οι ποσοστώσεις ορίστηκαν για να σταματήσει το κύμα των φοιτητών από τη γειτονική Γερμανία στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές της Αυστρίας.
4. Ένα άλλο εμπόδιο που ρυθμίστηκε ήταν η επιμονή της Βουλγαρίας στον τρόπο εκφοράς του ονόματος του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, ώστε να ταιριάζει στην κυριλλική γλώσσα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε να εκφέρεται η λέξη «ευρώ» με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες.
Τελικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να επιτρέψουν στους Βούλγαρους να λένε το νόμισμα όπως ταιριάζει στη γλώσσα τους και έτσι επιλύθηκε και αυτό το πρόβλημα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: