Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Τον ισχυρότερο υπολογιστή του κόσμου παρουσίασε η NEC


Η ιαπωνική NEC ξεκίνησε τις πωλήσεις ενός υπερυπολογιστή που θα ξεπεράσει το ρεκόρ επεξεργαστικής ισχύος της IBM και θα χρησιμοποιείται κυρίως στην επιστημονική έρευνα.
Η NEC ανακοίνωσε ότι το σύστημα SX-9 θα προσφέρει μέγιστη επεξεργαστική ισχύ 839 terafops, ή 839 τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο.
Ο υπερυπολογιστής, ένα γυαλιστερό μαύρο κουτί σε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου, διατίθεται προς ενοικίαση για 2,98 εκατ. γεν (18.000 ευρώ) το μήνα.
Η NEC μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να εισέλθει στο Top 10 της παγκόσμιας κατάταξης υπερυπολογιστών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται συχνά η IBM, η οποία κατέχει και το σημερινό ρεκόρ με το σύστημα BlueGene/L, το οποίο λειτουργεί στο αμερικανικό εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory των ΗΠΑ, αποδίδοντας 280,6 Τflops. Υψηλές θέσεις καταλαμβάνουν επίσης η Hewlett-Packard και η Cray, μια από τις παλαιότερες εταιρείες υπερυπολογιστών.
Η ημιεπίσημη λίστα με τα 500 κορυφαία συστήματα εκδίδεται ανά έξι μήνες από ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, το Lawrence Berkeley National Laboratory και το Πανεπιστήμιο του Μάινχαϊμ στη Γερμανία.
Παραμένεί άγνωστο αν το SX-9 της NEC θα εμφανιστεί στη λίστα, καθώς η μέγιστη ονομαστική ταχύτητα συχνά δεν επιτυγχάνεται σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.
Η εταιρεία δηλώνει πάντως ικανοποιημένη, καθώς μέχρι σήμερα έχει πουλήσει πάνω από 1.100 συστήματα της σειράς SX.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: