Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Η Mαφία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιχείρηση της Ιταλίας


Η Μαφία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στην Ιταλία με ετήσιο τζίρο 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον κορυφαίο όμιλο λιανικής της χώρας Confesercenti.
Με βάση την έκθεση του ομίλου που παρουσιάστηκε στην ιταλική κυβέρνηση, το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα εντείνει τους εκβιασμούς, την τοκογλυφία, την πλαστογραφία και το λαθρεμπόριο και η Μαφία συνεχώς αυξάνει την επιρροή της.
Στοιχεία της έκθεσης αποκαλύπτουν πως η Μαφία «συμμετέχει» στην ιταλική οικονομία εξαναγκάζοντας περίπου το 20% των ιταλικών καταστημάτων να καταβάλλουν τακτικά χρήματα σε συμμορίες ώστε να λειτουργούν ανενόχλητα. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στη Σικελία όπου οχτώ στα δέκα καταστήματα σχεδόν καταβάλλουν ένα τακτικό μηνιαίο ποσό «προστασίας» στη Μαφία.
Σύμφωνα με το BBC, το οργανωμένο έγκλημα έχει εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από την παραγωγή τροφίμων μέχρι τον τουρισμό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις επίσης θεωρούν ότι είναι ευκολότερο να διαπραγματευτούν και να κλείσουν συμφωνίες με τη Μαφία παρά να απευθυνθούν στην αστυνομία.
Όσοι δεν καταφέρνουν να πληρώσουν προστασία για τις επιχειρήσεις τους γίνονται στόχοι εμπρηστών ή άλλων μορφών βανδαλισμού. Πολλές φορές η αντίδραση σε αυτή την κατάσταση οδήγησε σε δολοφονίες αυτών που αντιστάθηκαν.
Στόχος της έκθεσης που παρουσίασε ο όμιλος είναι η καταστολή αυτού του φαινομένου. Αυτός είναι και ο λόγος που καλεί την κυβέρνηση να αποκλείσει τις επιχειρήσεις που έχουν διασυνδέσεις με τη Μαφία από τους διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων έργων και να διορίσει «επιμελητές» κατά της πρακτικής των εκβιασμών, οι οποίοι θα καταπολεμήσουν τα φαινόμενα του εκβιασμού και της τοκογλυφίας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

2 σχόλια:

Maria Mikro Analogo είπε...

Αυτή είναι είδηση, όχι αστεία! χαχαχαχα :-) Καλημέρες !

Τdi είπε...

Αυτό το άρθρο σε συνδυασμό με εκείνο που αναφερόταν στα πυρηνικά απόβλητα, με άφησε άφωνο. Ήξερα ότι η μαφία κατέχει έναν μεγάλο ρόλο στην ιταλική οικονομία/παραοικονομία, αλλά τέτοιο πράμα..ούτε ο Νονός δεν έδειξε..
Αυτό είναι ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ !!