Δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια, δεν μπορούν να ξαπλώσουν, μπορούν όμως να κοιμούνται, ακόμα και να πάσχουν από αϋπνία. Η μελέτη του ψαριού-ζέβρα, ενός συνήθους ενοίκου των ενυδρείων, θα μπορούσε να αποκαλύψει μυστικά του ανθρώπινου ύπνου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που μελετούν διαταραχές του ύπνου στον άνθρωπο ανακάλυψαν στο ψάρι-ζέβρα ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που διαταράσσει τον ύπνο περίπου όπως η αϋπνία στον άνθρωπο. Το ψάρι-ζέβρα χρησιμοποιείται συχνά ως πειραματόζωο για διάφορους λόγους.
Τα ψάρια που έφεραν τη μετάλλαξη κοιμούνταν 30% λιγότερο από το φυσιολογικό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Από τα μεταλλαγμένα αυτά ψάρια απουσίαζε ένας λειτουργικός υποδοχέας της υποκρετίνης, μιας ουσίας που παράγεται από την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την όρεξη, το σεξ και άλλες βασικές λειτουργίες.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS Biology, ίσως προσφέρει περισσότερα στοιχεία για τον ύπνο καιο την εξέλιξή του στο ζωικό βασίλειο.
«Πολλοί άνθρωποι κάνουν τις ερωτήσεις 'Γιατί κοιμόμαστε;' και 'Ποια είναι η λειτουργία του ύπνου;'» σχολιάζει ο Εμάνουελ Μινιό, επικεφαλής των ερευνητών. «Πιστεύω ότι είναι πιο σημαντικό να μάθουμε πώς ο εγκέφαλος παράγει και ρυθμίζει τον ύπνο. Αυτό πιθανώς θα μας δώσει σημαντικά στοιχεία για το πώς και το γιατί ο ύπνος επελέγη κατά την εξέλιξη» εξηγεί.
Οι ερευνητές μπορούν να καταλάβουν πότε το ψάρι-ζέβρα κοιμάται επειδή στέκεται ακίνητο κοντά στον πυθμένα, με την ουρά κατεβασμένη, και δεν αντιδρά εύκολα σε ενοχλήσεις που κανονικά θα το έκαναν να κολυμπήσει μακριά.
Newsroom ΔΟΛ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
να τρελαθώ τώρα ή μετά; Καλημέρες :-)
Δημοσίευση σχολίου