Δύο ανεξάρτητες έρευνες που δημοσιεύονται την Τρίτη εξηγούν γιατί το αίμα που χρησιμοποιείται στις μεταγγίσεις έχει χάσει εν μέρει την ικανότητά του να οξυγονώνει τον οργανισμό.
Το μονοξείδιο του αζώτου, ένα διαλυμένο αέριο που κρατά τα αγγεία ανοιχτά, διασπάται και χάνεται λίγη ώρα μετά την αποθήκευση, έδειξαν πειράματα στο εργαστήριο και σε σκύλους.
Την τελευταία δεκαετία, οι γιατροί έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν ότι το αποθηκευμένο αίμα διαφέρει από το κανονικό, καθώς οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταγγίσεις παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων.
«Δεν έχει σημασία πόσο οξυγόνο μεταφέρεται από τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Δεν μπορεί να εισέλθει στους ιστούς που το χρειάζονται αν δεν υπάρχει μονοξείδιο του αζώτου» δηλώνει ο Δρ Τζόναθαν Στάμλερ του Πανεπιστημίου Duke, επικεφαλής μίας από τις δύο ομάδες που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
O Στάμλερ και άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας έχουν οικονομικές σχέσεις με την εταιρεία Nitrox/N30, η οποία αναπτύσσει θεραπείες βασισμένες στο μονοξείδιο του αζώτου. Οι μελέτες χρηματοδοτήθηκαν πάντως και από τα Εθνικά Ενστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.
Μια δεύτερη επιστημονική ομάδα, επίσης στο Πανεπιστήμιο Duke, δεν μέτρησε μόνο την πτώση του μονοξειδίου στο αποθηκευμένο αίμα, αλλά δοκίμασε στο δοκιμαστικό σωλήνα και σε σκυλιά αίμα στο οποίο είχαν αποκατασταθεί τεχνητά τα επίπεδα του αερίου. Τα πειραματόζωα αυτά τα πήγαν καλύτερα, σε σχέση με σκύλους που είχαν υποστεί απλές μεταγγίσεις.
Αν και οι μεταγγίσεις είναι σήμερα αναντικατάστατες σε επείγοντα περιστατικά, οι ερευνητές ζητούν τώρα περαιτέρω μελέτες ώστε να προσδιοριστούν οι ασθενείς τους οποίους η μετάγγιση θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.
Εξάλλου, η συνεργασία του Πανεπιστημίου Duke με την Nitrox/N30 ανοίγει το δρόμο για μεθόδους εμπλουτισμού του αίματος με το πολύτιμο αέριο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου