Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Επεκτείνεται το ρωσικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης

Την ώρα που η Ευρώπη πασχίζει να σώσει το σχέδιο για το δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού στίγματος Galileo, η Ρωσία επέκτεινε το αντίστοιχο δικό της σύστημα GLONASS με τρεις δορυφόρους που εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.
O πύραυλος Proton-K που μετέφερε τους δορυφόρους εκτοξεύτηκε στις 11.35 ώρα Μόσχας (10.35 ώρα Ελλάδας) και οκτώ λεπτά αργότερα τέθηκε σε χαμηλή τροχιά, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax εκπρόσωπος των Ρωσικών Διαστημικών Δυνάμεων.
Το σύστημα GLONASS, που βασίζεται σε στρατιωτική τεχνολογία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Ινδία ως ανταγωνιστής του αμερικανικού GPS και του ευρωπαϊκού Galileo, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2012.
Έπειτα από πολλές καθυστερήσεις και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του Galileo, η ΕΕ προσανατολίζεται στο να χρηματοδοτήσει το προβληματικό πρόγραμμα με ακόμα 2,5 δισ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια.
Όπως αναφέρει το Reuters, μικρή καθυστέρηση σημειώθηκε φέτος και στις εκτοξεύσεις για την επέκταση του GLONASS, καθώς τον Σεπτέμβριο ένας παρόμοιος πύραυλος Proton, γεμάτος τοξικά καύσιμα, συνετρίβη έξω από τη βιομηχανική πόλη Ζεζκαζγκάν του Καζακστάν, λίγα λεπτά μετά την πυροδότηση.
Η Ρωσία έχει υπογράψει μακροχρόνιο συμβόλαιο για την ενοικίαση του κοσμοδρόμιου του Μπαϊκονούρ, του μεγαλύτερου διαστημικού κέντρου της Σοβιετικής Ένωσης, που παραμένει σήμερα πρώτο σε αριθμό εκτοξεύσεων.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: