Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ανακούφιση στην Ευρώπη για την ήττα του διδύμου Καζίνσκι στην Πολωνία

NA ΔΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ...

Με ανακούφιση ...ξεφύσηξαν πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης του Ντόναλντ Τασκ έναντι του υπερσυντηρητικού διδύμου Καζίνσκι στην Πολωνία. Το ευρωπαϊκό πνεύμα του πολωνικού λαού χαιρέτισε η Κομισιόν. Ικανοποιημένη και η Μόσχα.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο συνεχάρη τον ηγέτη της φιλελεύθερης Πλατφόρμας των Πολιτών Ντόναλντ Τασκ, τονίζοντας τη σημασία της συμβολής της Πολωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκφράζοντας την πεποίθηση για εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στην Κομισιόν και τη νέα πολωνική κυβέρνηση.
Ο Μπαρόζο δεν έκανε καμία αναφορά στην απερχόμενη κυβέρνηση του Γιαροσλάβ Καζίνσκι, που έφερε την ΕΕ στα πρόθυρα ...νευρικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα κατά τις συνομιλίες για τη νέα Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, η οποία θα αντικαταστήσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα που απορρίφθηκε στα δημοψηφίσμα της Γαλλίας και της Ολλανδίας το 2005.
Η ήττα του διδύμου Καζίνσκι -του πρωθυπουργού Γιάροσλαβ και του προέδρου Λεχ- έγινε δεκτή με ανακούφιση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς η ήττα τους αναμένεται να επιφέρει ελαφρά, αλλά σαφή στροφή της φιλο-αμερικανικής πολιτικής της Βαρσοβίας προς τις Βρυξέλλες.
Η αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα των Πολιτών του Ντόναλντ Τασκ, ένα κεντροδεξιό κόμμα που σκοπεύει να αποκαταστήσει τις ταλαιπωρημένες σχέσεις της Πολωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποσύρει τα πολωνικά στρατεύματα από το Ιράκ, κατήγαγε σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές.
«Είναι καλό σημάδι για την Ευρώπη. Και τα πράγματα θα κυλήσουν λίγο πιο εύκολα στις σχέσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Πολωνίας» δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ από το Βερολίνο. «Είμαστε πάντα ευτυχείς όταν ένας αφοσιωμένος ευρωπαϊστής γίνεται επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης» τόνισε.
Στη διάρκεια δύο χρόνων στην εξουσία, οι υπερσυντηρητικοί Καζίνσκι ενεπλάκησαν σε πολλές διενέξεις με τους Ευρωπαίους εταίρους τους σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη ως τις σχέσεις με τη Ρωσία, και από τις ποσοστώσεις στην αλιεία του μπακαλιάρου ως τον εορτασμό της ημέρας κατά της θανατικής ποινής.
Ο πρωθυπουργός Γιάροσλαβ Καζίνσκι αναμένεται να αντικατασταθεί στην πρωθυπουργία από τον Ντόναλντ Τασκ. Ο αδελφός του και πρόεδρος της Δημοκρατίας, Λεχ, δεν θα αντιμετωπίσει τις κάλπες πριν από το 2010, αλλά τα φιλο-ευρωπαϊκά κόμματα θα διαθέτουν αρκετές ψήφους στο Κοινοβούλιο ώστε να μπλοκάρουν το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει για νομοθετήματα.Οι Καζίνσκι με δεδομένα τα δεινά που πέρασε η Πολωνία στα χέρια της Γερμανίας και μετέπειτα της Ρωσίας, είχαν κάνει σαφές ότι θεωρούσαν τις ΗΠΑ ως το μόνο υπολογίσιμο σύμμαχο.Η Πλατφόρμα των Πολιτών έχει δηλώσει ότι ως τις αρχές του επόμενου χρόνου σκοπεύει να αποσύρει από το Ιράκ τους 900 περίπου Πολωνούς στατιώτες. Εχει ξεκαθαρίσει ακόμα ότι σκοπεύει να σκληρύνει τη διαπραγματευτική στάση της Πολωνίας στις συνομιλίες για την εγκατάσταση της αμφιλεγόμενης αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στο πολωνικό έδαφος, χωρίς πάντως να έχει πρόθεση να την αποτρέψει.

Ικανοποίηση και στη Μόσχα
Η Ρωσία, η οποία αντιτίθεται σθεναρά στην εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας κοντά στα σύνορά της, έχει με τη σειρά της κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένη με την εκλογική ήττα των Καζίνσκι.Οι σχέσεις της Πολωνίας με τον πρώην «Μεγάλο Αδελφό» της ουδέποτε υπήρξαν θερμές μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά έγιναν ακόμα ψυχρότερες επί των ημερών των Καζίνσκι, τόσο με αφορμή την «ασπίδα», όσο και για ενεργειακά θέματα και με αφορμή το ρωσικό εμπάργκο στο πολωνικό κρέας.Ο πρόεδρος Λεχ Καζίνσκι ουδέποτε επισκέφθηκε επίσημα τη Μόσχα, αλλά τον περασμένο μήνα πήγε στη Ρωσία για να επισκεφθεί το Κατίν, ένα μέρος όπου χιλιάδες Πολωνοί αξιωματικοί δολοφονήθηκαν από άνδρες της σοβετικής μυστικής αστυνομίας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.«Σήμερα υπάρχουν θετικά μηνύματα από τη Βαρσοβία, όσον αφορά την ανάγκη να ξεπεραστεί το τέλμα στις διμερείς σχέσεις» δηλώνει ο Βασίλι Λιχάτσεφ, αντιπρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής. «Αυτά τα μηνύματα θα έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί ο διάλογος όχι μόνο μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας, αλλά και στους κόλπους της ΕΕ» τονίζει.

Συνέχιση της συνεργασίας ζητούν οι ΗΠΑ
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι Αμερική και Πολωνία θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους τόσο στο Ιράκ, όσο και στο θέμα της εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας, παρά την κυβερνητική αλλαγή στη Βαρσοβία. «Ελπίζουμε ξεκάθαρα ότι η συνεργασία μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν [...] και οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα θα συνεχισθούν όπως και πριν» δήλωσε ο Γκέιτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο, όπου είχε συνομιλίες με τους ομολόγους του της ανατολικής και νότιας Ευρώπης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: