Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Ο επικεφαλής της CIA στηρίζει την πρακτική των «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων

«Αναντικατάστατη μέθοδο» χαρακτήρισε ο επικεφαλής της CIA, πτέραρχος Μάικλ Χέιντεν, τη μέθοδο των «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων για τρομοκρατία με πτήσεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών σε χώρες με χαλαρούς περιορισμούς στις μεθόδους ανάκρισης.
Μιλώντας στο Σικάγο, ο πτέραρχος Χέιντεν υπερασπίστηκε τις ανακριτικές μεθόδους που χρησιμοποιεί η CIA, λέγοντας ότι οι έκτακτες μεταγωγές είχαν ως αποτέλεσμα την απόκτηση «αναντικατάστατων πληροφοριών», οι οποίες με τη σειρά τους δικαιολογούν την πρακτική αυτή.
«Η αναντικατάστατη φύση των πληροφοριών αυτών είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο, το παραδέχομαι, αναπτύξαμε αυτό το πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα» είπε ο επικεφαλής της CIA ενώπιον του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων του Σικάγο.
Περαιτέρω, ο Μάικλ Χέιντεν δικαιολόγησε την πρακτική αυτή λέγοντας ότι η Υπηρεσία του παρήγαγε χιλιάδες πληροφορίες «από λιγότερους των εκατό σκληροπυρηνικούς τρομοκράτες».
Το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές τοποθεσίες εκτός ΗΠΑ -το οποίο παραδέχθηκε πέρυσι εν μέσω διεθνούς κατακραυγής ο Τζορτζ Μπους- παραμένει ενεργό.
Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος στις αρχές Οκτωβρίου υπερασπίστηκε το πρόγραμμα λέγοντας: «Όταν εντοπίσουμε κάποιον που μπορεί να έχει πληροφορίες σχετικά με μία επίθεση στην Αμερική, εννοείται θα τον κρατήσουμε και θα τον ανακρίνουμε. Ο αμερικανός λαός αναμένει από εμάς να βρούμε πληροφορίες για τον προστατεύσουμε».
Όπως σημειώνει το BBC, oι δηλώσεις του Μάικλ Χέιντεν έρχονται την ίδια στιγμή που ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο Αμερικανός πρόεδρος για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης δέχεται κριτική για τη θέση του σχετικά με τις μεθόδους ανάκρισης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο Μάικλ Μακάσεϊ, πρώην ομοσπονδιακός δικαστής και εισαγγελέας, καταδίκασε μία τέτοια μέθοδο ανάκρισης, αυτή του καταιονισμού, χαρακτηρίζοντάς την ως «αποκρουστική» και πιθανώς «εκτός των ορίων» αλλά αρνήθηκε να την χαρακτηρίσει κατηγορηματικά ως βασανιστήριο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να σχολιάσει απόρρητες διαδικασίες.
H μέθοδος του καταιονισμού δημιουργεί αίσθημα πνιγμού, καθώς ο κρατούμενος ακινητοποιείται με το κεφάλι σε χαμηλότερο σημείο από το υπόλοιπο σώμα και δέχεται νερό στο πρόσωπό του.
Οι Δημοκρατικοί απείλησαν να μπλοκάρουν το διορισμό του Μακάσεϊ στη Γερουσία εάν δεν καταδικάσει ευθαρσώς αυτή τη μέθοδο ανάκρισης.
Ο Μάικλ Χέιντεν, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Μακάσεϊ απέφυγε να δώσει μία καθαρή απάντηση: «Ούτε ο δικαστής Μακάσεϊ ούτε εγώ μπορούμε να απαντήσουμε αυτήν την ερώτηση αφηρημένα. Πρέπει να έχουμε γνώση του συνόλου των ειδικών συνθηκών υπό τις οποίες τίθεται αυτό το ερώτημα πριν μπορέσω να σας δώσω μία σαφή απάντηση», είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: