Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

Απέρριψε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσφυγή του Γερμανού που απήχθη από τη CIA

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε την Τρίτη απόφαση σύμφωνα με την οποία δεν πρόκειται να εκδικάσει την προσφυγή που κατέθεσε κατά της CIA ο Χαλέντ Ελ Μάσρι ο οποίος είχε συλληφθεί από την υπηρεσία και είχε κρατηθεί σε μυστικές φυλακές όπου υπέστη και βασανιστήρια.
Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι η υπόθεση ανήκει στην αρμοδιότητα της CIA. Οι δικαστές δεν αιτιολόγησαν την απόφαση που έλαβαν καθώς δεν έχουν την υποχρέωση να το πράττουν.
Την προσφυγή του Ελ Μάσρι είχαν απορρίψει πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια δικαστήρια, πριν από την προσφυγή το 2005 στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Ελ Μάσρι ζητούσε ακόμη υποβολή «συγγνώμης» και καταβολή 75.000 δολαρίων ως αποζημίωση.
Οι συνήγοροι του Ελ Μάσρι προσέφυγαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να αποφασίσει ποια είναι τα όρια που μπορεί να έχει στο νομικό πεδίο ένα «μυστικό του κράτους».
Ο Ελ Μάσρι, ο οποίος είναι Γερμανός πολίτης, είχε απαχθεί το 2004 από αγνώστους στην ΠΓΔΜ και είχε παραμείνει πέντε μήνες σε φυλακή σε άγνωστη τοποθεσία του Αφγανιστάν. Εκεί υπέστη βασανιστήρια. Αργότερα, αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν επρόκειτο για το πρόσωπο που αναζητούσαν οι αμερικανικές Αρχές.
Όπως επισημαίνουν παρατηρητές η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προσθέτει επιχειρήματα στην κυβέρνηση Μπους η οποία δεν επιθυμούσε την συνέχιση της δίκης με το σκεπτικό ότι θα αποκαλυφθούν κρατικά μυστικά.
Στο Ανώτατο Δικαστήριο εκκρεμεί και προσφυγή για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ χωρίς την σύμφωνη γνώμη των δικαστικών Αρχών. Και για αυτήν την προσφυγή η κυβέρνηση επικαλείται τα κρατικά μυστικά που θα αποκαλυφθούν.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: