Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

8/10/1967


Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται από την εκτέλεση του Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα, γνωστότερου σε όλο τον κόσμο με τη λέξη που χρησιμοποιούν συχνά οι Αργεντινοί όταν μιλούν: «Τσε».
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα λάβουν μέρος σε εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη μνήμη του. Επίκεντρο η Κούβα, η Βολιβία και η Αργεντινή, χώρα στην οποία γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928.
Ο Ερνέστο Γκεβάρα σπούδασε γιατρός στην Αργεντινή του Περόν στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Ταξίδεψε στη Νότια Αμερική με τον φίλο του Αλμπέρτο Γκρανάδο, για να γνωρίσει τελικά τον Φιντέλ Κάστρο στο Μεξικό στα μέσα της δεκαετίας του 1950.
Μετά την πτώση του δικτάτορα της Κούβας και την άνοδο του Φιντέλ Κάστρο στην εξουσία, ο Γκεβάρα αναδείχθηκε σε πρόσωπο - «κλειδί» της νέας κυβέρνησης, ενώ ιστορική θεωρείται ακόμα και σήμερα η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 11 Δεκεμβρίου 1964.
Ωστόσο, οι διαφορές του με τον Φιντέλ Κάστρο σε σειρά οικονομικών και πολιτικών ζητημάτων (με κορυφαίο τις σχέσεις Αβάνας-Μόσχας) τον ανάγκασαν να εγκαταλείψει την Κούβα και να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για να διαδώσει την επανάσταση.
Μετά από περιπλάνηση σε διάφορες χώρες του κόσμου, έφτασε στη Βολιβία. Τον Οκτώβριο του 1967 περικυκλώθηκε από δυνάμεις του βολιβιανού στρατού, τραυματίστηκε σε ανταλλαγή πυρών και τελικά συνελήφθη.
Τον Γκεβάρα πυροβόλησε στις 9 Οκτωβρίου 1967 ο υπαξιωματικός τότε Μάριο Τεράν. Ειρωνία της τύχης: Πριν από ένα περίπου χρόνο, Κουβανοί γιατροί έσωσαν την όραση του ηλικιωμένου σήμερα Τεράν.
Την Τρίτη, χιλιάδες Κουβανοί θα τιμήσουν τη μνήμη του Γκεβάρα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και στη Βολιβία του Έβο Μοράλες, όπως επίσης και στην Αργεντινή.
Σήμερα, είδε το φως της δημοσιότητας ένα ακόμα ντοκουμέντο, σύμφωνα με το οποίο, τα δικτατορικά καθεστώτα της Νοτίου Αμερικής είχαν καταδιώξει τον Γκεβάρα πριν ακόμη θέσουν σε εφαρμογή το διαβόητο «Σχέδιο Κόνδωρ».
Ο μύθος του Ερνέστο Γκεβάρα παραμένει ανεξίτηλος σε όλο τον κόσμο. Μία εξήγηση δίνει ο συνταξιδιώτης του Αλμπέρτο Γκρανάδο: «Ήταν πιστός στις αρχές του για αυτό και ζει στο χρόνο».
Newsroom ΔΟΛ

2 σχόλια:

Τdi είπε...

"Να είμαστε ρεαλιστές, ζητώντας το αδύνατο.."

Ernesto Guevara De La Serna

geokalp είπε...

χρόνια του πολλά!