Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Αποσύρει την εισπνεόμενη ινσουλίνη η Pfizer για οικονομικούς λόγους

ΑΙΣΘΗΣΗ προκαλεί η απόφαση της παρασκευάστριας εταιρείας Pfizer (Πφάιζερ), η οποία αποσύρει την εισπνεόμενη ινσουλίνη με την επωνυμία Εξούμπερα - τη μοναδική εισπνεόμενη ινσουλίνη στον κόσμο - όχι για λόγους ασφάλειας, αλλά για οικονομικούς λόγους. Η εισπνεόμενη ινσουλίνη που κυκλοφόρησε στη χώρα μας τον Ιούνιο απαλλάσσει ομάδα διαβητικών από τις καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Η Πφάιζερ έκρινε ως ασύμφορη την παρασκευή της εισπνεόμενης ινσουλίνης καθώς είχε περισσότερα έξοδα παρά έσοδα από τη διάθεσή της. Κι αυτό γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία διεθνώς δίσταζαν να συνταγογραφήσουν τη συγκεκριμένη μορφή θεραπείας ιδίως σε χώρες με μεγάλο πληθυσμό διαβητικών όπως η Βρετανία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Οι μοναδικές χώρες που το είχαν πετύχει ήταν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, εντούτοις αυτές οι αγορές δεν ήταν αρκετές για να φέρουν κέρδη στην εταιρεία, η οποία αποφάσισε να το αποσύρει από την παγκόσμια αγορά.
Για τους Έλληνες διαβητικούς που είχαν μπει σε θεραπεία με εισπνεόμενη ινσουλίνη, η εταιρεία Πφάιζερ διευκρινίζει ότι θα διαθέτει το προϊόν για τους επόμενους τρεις μήνες, ώστε να μπορέσουν και πάλι να περάσουν με ασφάλεια στη θεραπεία με ενέσεις ινσουλίνης.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: