Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007

Ο πλανήτης έχει φτάσει στα όριά του

Οι επόμενες γενιές θα πρέπει να ετοιμαστούν να παραλάβουν έναν πλανήτη υπό κατάρρευση, καθώς η ανθρωπότητα αλλάζει ταχύτατα το κλίμα και καταναλώνει άπληστα τους φυσικούς πόρους, προειδοποιεί το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP) στην πληρέστερη εκτίμησή του.
«Η συστηματική καταστροφή των φυσικών πόρων της Γης έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου η οικονομική βιωσιμότητα των οικονομιών πλέον απειλείται -και όπου ο λογαριασμός που παραδίδουμε στα παιδιά μας ίσως αποδειχθεί αδύνατο να εξοφληθεί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ακίμ Στάινερ, εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.
Προειδοποίησε ότι η διεθνής κοινότητα δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί πόσο επείγον είναι το ζήτημα.
Η τέταρτη έκθεση για την Παγκόσμια Προοπτική του Περιβάλλοντος (GEO-4), ένα κείμενο 570 σελίδων, συντάχθηκε από 390 ειδικούς, με βάση δεδομένα που συλλέχθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Η έκθεση παρακολουθεί την πρόοδο από το 1987, όταν δημοσιεύτηκε η πρώτη αντίστοιχη έκθεση από την Παγκόσμια Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, γνωστής και ως Επιτροπή Μπρούντλαντ.
Συνωστισμός
Τα τελευταία 450 εκατ. χρόνια, η Γη έχει ζήσει πέντε κύματα μαζικών εξαφανίσεων, όπως αυτό που οδήγησε στον αφανισμό των δεινοσαύρων. «Ένα έκτο κύμα εξαφανίσεων έχει ήδη ξεκινήσει, αυτή τη φορά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας» αναφέρει η έκθεση.
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να έχει φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια, «οι πόροι που απαιτούνται για τη συντήρησή του υπερβαίνει αυτούς που είναι διαθέσιμοι» και η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται.
«Στην Αφρική, η υποβάθμιση της Γης και ακόμα και η ερημοποίηση αποτελούν απειλές· η κατά κεφαλή παραγωγή τροφίμων έχει μειωθεί κατά 12% από το 1981».
Η κατανάλωση ψαριών έχει υπερτριπλασιαστεί τις τελευταίες 40 δεκαετίες, ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια τα αποθέματα δείχνουν σημεία εξάντλησης.
«Από τις μείζονες ομάδες σπονδυλωτών που εκτιμήθηκαν λεπτομερώς, πάνω από το 30% των αμφιβίων, το 23% των θηλαστικών και το 12% των πτηνών απειλούνται με εξαφάνιση».
Οι συντάκτες παραδέχονται ότι σε ορισμένους τομείς και σε ορισμένες περιοχές έχει σημειωθεί πρόοδος. Ωστόσο, «μέρος της προόδου που έχει επιτευχθεί, για τη μείωση της ρύπανσης στις ανεπτυγμένες χώρες, έχει αποβεί εις βάρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου εξάγεται σήμερα η βιομηχανική παραγωγή μαζί με τις επιπτώσεις της».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: