Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

απόψεις του γενετιστή Ουότσον περί της νοημοσύνης των μαύρων

Το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου ματαίωσε ομιλία του κορυφαίου Αμερικανού γενετιστή και βραβευμένου με το Νόμπελ Ιατρικής Τζέιμς Ουάτσον, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις υποστηρίζοντας πως οι μαύροι είναι λιγότεροι ευφυείς απο τους λευκούς.
Ο δρ Ουάτσον επρόκειτο να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής στο λονδρέζικο μουσείο, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Βρετανία για την προώθηση του τελευταίου βιβλίου του που θα κυκλοφορήσει αυτή την εβδομάδα.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sunday Times, ο 79χρονος Ουότσον δήλωσε πως είναι «κατά βάθος απαισιόδοξος για το μέλλον της Αφρικής».
«Οι κοινωνικές πολιτικές μας βασίζονται στο γεγονός ότι η ευφυΐα τους είναι η ίδια με τη δική μας, ενώ όλες οι έρευνες λένε πως αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα» εξήγησε στην εφημερίδα. Συνεχίζοντας ανέφερε πως «όσοι έχουν να κάνουν με μαύρους υπαλλήλους διαπιστώνουν πως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα».
Εκπρόσωπος του Μουσείου Επιστημών δήλωσε πως οι δηλώσεις αυτές δικαιολογούν τη ματαίωση της ομιλίας του Τζέιμς Ουάτσον.
«Ξέρουμε πως εξέχοντες επιστήμονες μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις και το Μουσείο Επιστημών δεν κάνει πίσω μπροστά σε μια συζήτηση πάνω σε αμφιλεγόμενες ιδέες» εξήγησε. «Όμως το Μουσείο Επιστημών εκτιμά πως οι πρόσφατες δηλώσεις του νομπελίστα Τζέιμς Ουάτσον υπερέβησαν τα αποδεκτά όρια μιας συζήτησης και κατά συνέπεια ματαιώνουμε την παρέμβασή του της Παρασκευής».
Ο Τζέιμς Ουότσον μαζί με τον Βρετανό Φράνσις Κρικ ανακάλυψαν τη δομή του DNA στη δεκαετία του 1950. Το 1962 απέσπασε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψή του αυτή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: