Στα ερείπια ενός νεολιθικού οικισμού στη Συρία, στις όχθες του ποταμού Ευφράτη, Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια τοιχογραφία 11.000 ετών για την οποία εκτιμούν ότι είναι η αρχαιότερη στον κόσμο.
Η τοιχογραφία της ανασκαφής στο Ντγιάντε αλ Μουγκάρα έχει εμβαδόν δύο τετραγωνικά μέτρα και περιλαμβάνει κόκκινα, μαύρα και άσπρα παραλληλόγραμμα. Το κόκκινο προήλθε από καμμένο αιματίτη, το άσπρο από κονιορτοποιημένο ασβεστόλιθο και το μαύρο από ξυλοκάρβουνο.
«Φαίνεται σαν μοντέρνος πίνακας. Ορισμένοι από αυτούς που την είδαν την παρομοίασαν με έργα του [κυβιστή ζωγράφου] Πολ Κλέε. Μέσω ραδιοχρονολόγησης άνθρακα εξακριβώσαμε ότι προέρχεται από το 9000 π.Χ.» δήλωσε στο Reuters ο Ερίκ Κοκιουνιότ.
«Βρήκαμε άλλη μια τοιχογραφία δίπλα της, αλλά δεν πρόκειται να ανασκαφεί παρά μόνο του χρόνου» πρόσθεσε.
Το νεολιθικό έργο, τμήμα ενός πλίνθινου, κυκλικού τοίχου κάτω από μια ξύλινη οροφή, θα μεταφερθεί τώρα σε μουσείο της κοντινής πόλης Αλέπο.
Στην αρχαιολογική τοποθεσία, όπου η ανασκαφή ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90, έχουν βρεθεί αρκετά λίθινα εργαλεία και όπλα καθώς και σκελετοί θαμμένοι κάτω από οικίες.
«Ο οικισμός είναι ένα από τα πολλά νεολιθικά χωριά στο έδαφος της σημερινής Συρίας και νότιας Τουρκίας. Φαίνεται ότι επικοινωνούσαν και είχαν ειρηνικές συναλλαγές» σχολίασε ο Γάλλος αρχαιολόγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αρχαιότερη εικονογράφηση σε τοίχο που ήταν γνωστή ως σήμερα προέρχεται από την Τουρκία, κατασκευάστηκε όμως 1.500 χρόνια μετά την τοιχογραφία του Ντγιάντε αλ Μουγκάρα.
Οι αρχαιότερες σπηλαιογραφίες και βραχογραφίες είναι πολύ παλαιότερες, περίπου 30-40 χιλιάδων ετών.
Newsroom ΔΟΛ
Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου