Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2007

«Μπλε κάρτα» για ειδικευμένους μετανάστες προωθεί η Κομισιόν

«Μπλε κάρτα», στα πρότυπα της αμερικανικής «πράσινης κάρτας», ετοιμάζεται να καθιερώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να επιτρέψει σε ειδικευμένο εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες και τις οικογένειές τους να ζουν και να εργάζονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπολογίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται 20.000.000 ειδικευμένους μετανάστες μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού εντοπίζονται κυρίως στους τομείς της τεχνολογίας υπολογιστών και της μηχανικής.
Ξένοι ανταποκριτές σημειώνουν ότι η κίνηση αυτή της ΕΕ αποσκοπεί επίσης στο να αποτρέψει τα κορυφαία μυαλά από το να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ, αναζητώντας εργασία.
Το BBC μεταδίδει ότι πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει αντιδράσεις από κάποιες χώρες - μέλη της ΕΕ. Μια άλλη άποψη είναι ότι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης θα είναι η βαθμιαία μετανάστευση επιστημονικών στελεχών από τα φτωχά έθνη, που θα καταστούν φτωχότερα.
Για να έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν την «μπλε κάρτα», οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιδείξουν ένα αναγνωρισμένο δίπλωμα, να έχουν επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών και να προσφέρονται για την κάλυψη θέσεων που δεν μπορούν να καλυφθούν από Ευρωπαίους πολίτες.
Περισσότερα για τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί της «μπλε κάρτας» αναμένονται με επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα της Τρίτης.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: