Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2007

Ορδές από πασχαλίτσες στρατολογούνται για την απεντόμωση του Μανχάταν

Ακούγεται σαν ταινία φρίκης: 720.000 πασχαλίτσες επιτίθενται στο Μανχάταν.
Πρόκειται όμως για πραγματική ιστορία, καθώς ο ιδιοκτήτης ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών επιστράτευσε τα κοκκινόμαυρα έντομα για να απαλλάξει την περιουσία του από τη μελίγκρα.
Αντί να επιλέξει την παραδοσιακή λύση των εντομοκτόνων, ο Τίσμαν Σπρέιερ επέλεξε μια φυσική λύση για να απαλλαγεί από τα μικροσκοπικά παράσιτα που καταστρέφουν τα καλλωπιστικά φυτά του συγκροτηματός του, το Stuyvesant Tower and Peter Cooper Village στο ανατολικό Μανχάταν.
Η μελίγκρα, ένα μικρό έντομο που απομυζά τους χυμούς των φυτών, είναι το αγαπημένο φαγητό της σαρκοφάγου πασχαλίτσας.
Ο ζωντανός στρατός έφτασε στο Μανχάταν την περασμένη Πέμπτη, χωρισμένος σε ομάδες των 72.000 εντόμων μέσα σε διάτρητες σακούλες γεμάτες πριονίδι. Τις επόμενες ημέρες, θα εξαπλωθούν στα 324 στρέμματα του συγκροτήματος και θα εντοπίσουν τις μελίγκρες από την οσμή τους.
Οι πασχαλίτσες δεν γεννήθηκαν σε εκτροφείο, αλλά μαζεύτηκαν από τη φύση στους πρόποδες των βουνών της Σιέρα Νεβάδα στο Όρεγκον, την Καλιφόρνια και τη Μοντάνα. Οι εθελοντές που τις συγκέντρωσαν τις πούλησαν στη συνέχεια στην εταιρεία Planet Natural που, εκτός από έντομα, εμπορεύεται είδη κηπουρικής.
Οι πασχαλίτσες ζουν έως και πέντε μήνες χωρίς τροφή αποθηκευμένες σε μεγάλα ψυγεία στους 2 βαθμούς Κελσίου. Συνέρχονται αργά μέσα στα κιβώτια μεταφοράς και όταν φτάσουν στον προορισμό τους είναι αρκετά ξύπνιες και πεινασμένες για να αρχίσουν την επίθεση.
Κάθε πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 50 μελίγκρες την ημέρα και να κρατήσει έτσι καθαρή μια επιφάνεια 0,25 τετραγωνικών μέτρων, υποστηρίζει η εταιρεία.
Οι ένοικοι είναι απίθανο να ενοχληθούν, καθώς το συγκεκριμένο είδος, Hippodamia convergens, διαφέρει στη νοοτροπία από τις ασιατικές πασχαλίτσες Harmonia axyridis, οι οποίες είναι πιο επιθετικές και έχουν την τάση να μπαίνουν στα σπίτια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: