Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2007

η προεδρία του SPD με το βλέμμα στις εκλογές

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) το οποίο εξέλεξε με εντυπωσιακό ποσοστό 95,5% στη θέση του προέδρου του Κουρτ Μπεκ παρά τις αντιρρήσεις για το αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους Χριστιανοδημοκράτες στις εκλογές του 2009.
Στις θέσεις των τριών αντιπροέδρων εξελέγησαν με μεγάλες πλειοψηφίες ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ο υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρικ και η Αντρέα Νάλες που εκπροσωπούν οι καθένας διαφορετικές πτέρυγες στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο 58χρονος Μπεκ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Ρηνανίας-Παλατινάτου και αρχηγός του SPD από το 2006, προώθησε μία στροφή στην πολιτική του SPD προς τα αριστερά για να επαναπροσεγγίσει την εκλογική του βάση.
«Πρέπει να πλησιάσουμε ξανά το λαό, να δείξουμε ζεστασιά» είπε στην ομιλία του στο συνέδριο Μπεκ. Ο ίδιος πάντως απορρίπτει τα περί αριστερής στροφής του SPD.
Το κόμμα του υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις κατά δέκα ποσοτιαίες μονάδες των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ και παρατηρητές εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το αν ο Μπεκ είναι αρκετά χαρισματικός για να είναι ο κατάλληλος υποψήφιος ώστε να καλύψει τη διαφορά και να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2009.
Παράλληλα, η άνετη εκλογή του Στάινμάιερ με άνω του 85% συντηρεί τα σενάρια που τον θέλουν να είναι αυτός ο υποψήφιος καγκελάριος το 2009. Ο Μπεκ δηλώνει ότι θα πάρει τις αποφάσεις του στο τέλος του 2008 ή τις αρχές του 2009.
Οι υπολογισμοί του SPD το θέλουν να αυξάνει ελαφρά τα ποσοστά του σε πάνω από 30% (οι δημοσκοπήσεις το φέρουν στο 27%) ώστε να μπορεί να σχηματίσει μετεκλογικά συμμαχία με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες που συγκεντρώνουν περί το 10% έκαστος.
Οι δημοσκόποι, αντίθετα από τα στελέχη του κόμματος παραμένουν απαισιόδοξοι: το SPD με την αριστερή στροφή του θα χάνει δύο ψηφοφόρους για κάθε έναν που θα κερδίζει.
Το πρόγραμμα των κοινωνικοοικονομικών μεταρρυθμίσεων με τις δραστικές περικοπές των κοινωνικών παροχών, γνωστό ως «Ατζέντα 2010», που δρομολόγησε στη δεύτερη θητεία του ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ και τους «καρπούς» της οποίας, (αναθέρμανση της οικονομίας και μείωση του επίσημου ποσοστού της ανεργίας κατά δύο περίπου μονάδες), δρέπει η νυν κυβέρνηση υπό την Αγγελα Μέρκελ, αποξένωσε πολιτικά το κόμμα από τον παραδοσιακό κοινωνικό του χώρο, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για τη διεύρυνση της επιρροής του Κόμματος της Αριστεράς σε βάρος του SPD και δημιουργώντας μία διαρκή κρίση ταυτότητας αλλά και ηγεσίας.
Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματος - περίπου 40% - που δεν θεωρεί ότι έχει τα προσόντα για να αναλάβει την θέση του καγκελάριου. «Το SPD ποτέ δεν είχε έναν τόσο υποψήφιο με τόσο χαμηλή δημοτικότητα» δηλώνει στο Reuters ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, διευθυντής ινστιτούτου δημοσκοπήσεων.
Λίγο μετά την εκλογή του Μπεκ, οι σύνεδροι αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το σχέδιό του για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Αργότερα απέρριψαν την πρόταση του να μην τεθεί όριο ταχύτητας 130 χιλιομέτρων στους αυτοκινητοδρόμους σαν μέτρο για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: