Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Για διακίνηση πυρηνικού υλικού κατηγορούνται η Μαφία και ιταλική υπηρεσία

Έπειτα από διερεύνηση μιας δεκαετίας, οκτώ ανώτατα στελέχη κρατικής υπηρεσίας της Ιταλίας και δύο άτομα που φέρονται να ανήκουν στη Μαφία θεωρούνται ύποπτοι για παράνομη διακίνηση πυρηνικού υλικού τη δεκαετία του '80.
Σύμφωνβα με άρθρο στο περιοδικό Nature, η Ιταλική Εθνική Υπηρεσία Νέων Τεχνολογιών, Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ENEA) ζήτησε από τη Μαφία να «ξεφορτωθεί» ραδιενεργά απόβλητα που προέρχονταν από τις ΗΠΑ και διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Επιπλέον, η ΕΝΕΑ κατηγορείται ότι παρήγαγε πλουτώνιο, το οποίο η Μαφία μετέφερε στο Ιράν.
Η υπηρεσία αρνείται όλες τις κατηγορίες και προτίθεται να συνεργαστεί πλήρως με τις Αρχές, δήλωσε ο σημερινός πρόεδρός της Λουίτζι Παγκανέτο.
Σύμφωνα με το άρθρο του Nature, οι κατηγορίες αφορούν οκτώ υπαλλήλους του ερευνητικού κέντρου Trisaia που διατηρεί η ENEA στην πόλη της Ροτοντέλα, καθώς και δύο μέλη της Μαφία Ντραγκέτα. Το Trisaia είναι σήμερα διατομεακό ερευνητικό κέντρο, ωστόσο τις δεκαετίες '70 και '80 ειδικευόταν στην επεξεργασία και αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων.
Πληροφοριοδότης της Μαφίας δήλωσε στην αρμόδια υπηρεσία της αστυνομίας στην Ποτένζα ότι το 1987, διοικητικό στέλεχος της ENEA πλήρωσε τη Ντραγκέτα να ξεφορτωθεί 600 κάνιστρα πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η Μαφία αποθήκευσε το υλικό σε διάφορες μη ασφαλείς τοποθεσίες στην Ιταλία, τη Σομαλία και τη Μεσόγειο.
Η ΕNEA δηλώνει ότι ουδέποτε είχε τη δυνατότητα να παράγει πλουτώνιο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: