Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Ένταση στην Βολιβία για τον έλεγχο του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας

Χιλιάδες Βολιβιανοί, κάτοικοι της επαρχίας όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα της χώρας Σάντα Κρουζ, κατέλαβαν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ζητώντας να εισπράττουν οι Αρχές της επαρχίας τους και όχι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα τέλη από ένα αμερικανικό αεροσκάφος.
Πάνω από 7.000 διαδηλωτές εισέβαλλαν στους χώρους του αεροδορμίου φωνάζοντας «Είναι δικό μας!».
Από την Πέμπτη, το αεροδρόμιο Βιρού Βιρού τελούσε υπό κατάληψη από 220 στρατιώτες με εντολή του πρόεδρου της χώρας Έβο Μοράλες. Ο στρατός ήλεγχε και το μικρότερο αεροδρόμιο Ελ Τρομπίγιο. Τελικά, οι κυβερνητικές δυνάμεις αποσύρθηκαν.
Την Πέμπτη, εκατοντάδες κάτοικοι της Σάντα Κρουζ προσπάθησαν να σπάσουν τις εισόδους αλλά απωθήθηκαν με δακρυγόνα. Στενός συνεργάτης του Έβο Μοράλες δήλωνε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προκληθεί σύγκρουση αν και καμία πλευρά δεν φαίνοταν να υποχωρεί.
Ο Ρούμπεν Κόστας, κυβερνήτης της περιφέρειας Σάντα Κρουζ, ζητά περισσότερη αυτονομία από το ομοσπονδιακό κράτος και δεν στηρίζει τις προσπάθειες του Μοράλες να εθνικοποιήσει τις βιομηχανίες και να αναδιανείμει τον εθνικό πλούτο. Το καθεστώς αυτονομίας είχε παραχωρηθεί στις αρχές της δεκαετίας του '90.Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι εντοπίστηκαν περιπτώσεις υπεξαίρεσης στην διοίκηση του αεροδρομίου που απέδιδε υπέρογκο ποσό από τα έσοδα σε μισθούς και όχι στη συντήρηση.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: