Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

απολιθωμένος βάλτος ηλικίας 20 εκατ. ετών στα Γρεβενά

Ένας απολιθωμένος βάλτος που, 20.000.000 χρόνια πριν, φιλοξενούσε σπάνια είδη φυτών, ανακαλύφθηκε πρόσφατα σε περιοχή του νομού Γρεβενών κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιούν επιστήμονες του Τμήματος Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όπως αναφέρει την Τρίτη η εφημερίδα Τα Νέα, πρόκειται για ένα βάλτο που ευδοκιμούσε κάτω από το τροπικό έως υποτροπικό κλίμα που επικρατούσε εκείνη την εποχή στον ελλαδικό χερσαίο χώρο. Η μέση θερμοκρασία κυμαινόταν στους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου και οι βροχές ήταν συχνό φαινόμενο.
Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η περιοχή στα Γρεβενά είχε μετατραπεί σε μια υποτροπική ζούγκλα, όπου κωνοφόρα δέντρα και φοίνικες περιέκλειαν μια τεράστια περιοχή από φτέρες, δαφνίδες και άλλα δέντρα που προσέφεραν καταφύγιο σε μια άγνωστη ως επί το πλείστον πανίδα.
Η έκταση του βάλτου είναι πολύ μεγάλη και οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών εικάζουν ότι στα βαθύτερα πετρώματα της περιοχής μπορεί να βρεθούν απολιθώματα ερπετών και κροκοδείλων που ζούσαν τότε σε βαλτώδεις περιοχές. Εκτός από τα απολιθωμένα φυλλώματα, οι ειδικοί εντόπισαν απολιθωμένα μαλάκια, κοχύλια και εχίνους.
Τα απολιθωμένα φυλλώματα δέντρων βρέθηκαν πάνω σε πετρώματα, η ηλικία των οποίων χάνεται μέσα στο χρόνο. Τα παλαιότερα πετρώματα στα Γρεβενά ανήκουν στην Πελαγονική ζώνη και αποτελούνται από σχιστόλιθους, γνεύσιους, μάρμαρα, μεταψαμμίτες και μεταβασάλτες.
Πάνω σε αυτά έχουν επικαθήσει πετρώματα ηλικίας 180.000.000 ετών, που αποτελούν το οφιολιθικό σύμπλεγμα του Βούρινου, το οποίο προέρχεται από πετρώματα ωκεάνιου φλοιού, όπως περιδοτίτες, πυροξενίτες, γάββρους, διορίτες, βασάλτες και ασβεστόλιθους.
Τα νεώτερα ιζήματα της περιοχής έχουν ηλικία από 5.000.000 χρόνια και έπειτα και αποτελούνται από παλιές αποθέσεις του ποταμού Αλιάκμονα.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: