Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Καθ΄οδόν η πρώτη αποστολή της Κίνας στη Σελήνη


Εν μέσω πατριωτικών πανηγυρισμών, η Κίνα εκτόξευσε το μεσημέρι της Τετάρτης το πρώτο της σκάφος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, το πρώτο σκέλος ενός 10ετούς σχεδίου για την αποστολή μιας ρομποτικής σεληνακάτου που θα φέρει δείγματα πίσω στη Γη.
Το σκάφος Τσανγκ'ε Ι, που παίρνει το όνομα μιας αρχαίας θεάς που ταξίδεψε στο φεγγάρι, αναχώρησε μόλις μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη ιαπωνική αποστολή στο φεγγάρι και λίγους μήνες πριν από το αντίστοιχο εγχείρημα της Ινδίας.
Τοποθετημένο στην κορυφή ενός κινεζικού πυραύλου Long March, το σκάφος εκτοξεύτηκε στις 18.05 τοπική ώρα (13.05 ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη από το διαστημικό κέντρο του Ζιτσάνγκ στη νοτιοδυτική επαρχία του Σετσουάν.
Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν σε απόσταση έως και 2,5 χλμ από την εξέδρα και κάτω από την τροχιά του πυραύλου απομακρύνθηκαν δύο ώρες πριν από την πυροδότηση, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.
Περισσότεροι από 2.000 τουρίστες, μαζί με αξιωματούχους της κυβέρνησης, παρακολούθησαν την εκτόξευση από κοντά, ενώ εκατομμύρια ακόμα Κινέζοι θαύμασαν την έναρξη της αποστολής σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Το Τσανγκ'ε Ι θα αναλύσει τη χημική σύσταση της σεληνιακής επιφάνειας και θα χαρτογραφήσει το ανάγλυφο σε τρεις διαστάσεις με φασματόμετρα ακτίνων Χ και στερεοσκοπικές κάμερες.
Ο δορυφόρος αρχικά θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Γη και, έπειτα από τις τελικές ρυθμίσεις και ελέγχους, θα έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη έως τις 5 Νοεμβρίου, για να ξεκινήσει έναν χρόνο επιστημονικών παρατηρήσεων.
Η πρώτη φωτογραφία αναμένεται να μεταδοθεί στα τέλη Νοεμβρίου.
Το 2003, η Κίνα έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου -μετά τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση- που έστειλε άνθρωπο στο Διάστημα.
Φέτος, επίσης, η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία το πρώτο επίγειο πυραυλικό σύστημα που καταστρέφει δορυφόρους.
Για το 2012 σχεδιάζει την πρώτη της προσελήνωση, ενώ πέντε χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει μια ακόμα μη επανδρωμένη αποστολή που θα μεταφέρει δείγματα πίσω στη Γη. Για αργότερα, το Πεκίνο οραματίζεται μια μόνιμη σεληνιακή βάση.
Η πρώτη αποστολή της Ινδίας στη Σελήνη προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο, ενώ το 2009 θα ακολουθήσει ένα ακόμα μη επανδρωμένο σκάφος από τις ΗΠΑ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: