Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Σοκάρει η απόπειρα απαγωγής παιδιών στο Τσαντ για «πώληση» στη Γαλλία

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη απόπειρα γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης να απαγάγει 100 παιδιά από τη μεθόριο Τσαντ-Νταρφούρ για να τα παραδόσει έναντι οικονομικού ανταλλάγματος σε γαλλικές οικογένειες. Καταδικάζει ο Νικολά Σαρκοζί, τη δικαστική οδό θα ακολουθήσει η κυβέρνηση του Τσαντ.
Εννέα Γάλλοι εργαζόμενοι στην μη κυβερνητική οργάνωση «Κιβωτός της Ζωής» συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία του Τσαντ λίγο προτού επιβιβάσουν τα παιδιά σε αεροσκάφος που θα τα μετέφερε στο Παρίσι. Υπό κράτηση τέθηκε και το επταμελές, ισπανικής καταγωγής, πλήρωμα του αεροσκάφους που είχε ναυλωθεί για τη μεταφορά των παιδιών.
Η οργάνωση υποστηρίζει ότι ήθελε να σώσει από βέβαιο θάνατο ορφανά παιδιά του Νταρφούρ, όμως εκπρόσωπος της Unicef ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα παιδιά αυτά είναι ορφανά και μάλιστα ορισμένα μόνο προέρχονται από τη σουδανική επαρχία. Η πλειοψηφία των παιδιών κατάγεται από το Τσαντ.
Τα ίδια τα παιδιά δήλωσαν την Κυριακή ότι τα μέλη της οργάνωσης τους προσέφεραν γλυκά και μπισκότα για να τα πείσουν να τους ακολουθήσουν. Ορισμένα είπαν στις αστυνομικές αρχές πως οι γονείς τους ζουν και ότι οι «λευκοί» τα πήραν από τα χωριά τους, στα σύνορα του Τσαντ με το Σουδάν.
Γάλλος διπλωμάτης έχει καταγγείλει ότι περίπου 300 οικογένειες από τη Γαλλία και το Βέλγιο πλήρωσαν μεταξύ 2.800 - 6.000 ευρώ για κάθε παιδί. Η υπόθεση έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία και τη Δευτέρα ο Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε αποτροπιασμό, λέγοντας ότι οι ενέργειες της μη κυβερνητικής οργάνωσης είναι παράνομες και απαράδεκτες.
Η έρευνα για τις ενέργειες της μη κυβερνητικής οργάνωσης συνεχίζονται στο Τσαντ και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος των Γάλλων για απαγωγή, γεγονός που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούν στη φυλακή.
Newsroom ΔΟΛ

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Εν γνώσει των Αρχών του Τσαντ έγινε η μεταφορά των παιδιών, δηλώνει ο Βέλγος πιλότος

Η επιχείρηση για την μεταφορά των 103 παιδιών από το Τσαντ στην Γαλλία έγινε με την απόλυτη γνώση των Αρχών στο Τσαντ, δήλωσε ο Βέλγος πιλότος Ζακ Βιλμάρ σε συνέντευξή του στη βελγική τηλεόραση RTBF.

Ο Ζακ Βιλμάρ, που επέστρεψε στη χώρα του το Σάββατο, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των Βρυξελλών με αφυδάτωση.

«Εγώ ο ίδιος βοήθησα τους Ισπανούς να συμπληρώσουν το σχέδιο πτήσης. Η πτήση είχε χαρακτηριστεί ως +EVASAN+ που στην αεροπορική γλώσσα σημαίνει 'εκκένωση για λόγους υγείας'. Αυτοί λοιπόν ήταν απολύτως ενήμεροι για το τι συνέβαινε» τόνισε ο Βιλμάρ.

Ο 74χρονος Βέλγος πιλότος υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές Αρχές του Τσαντ επέτρεψαν στα μέλη της οργάνωσης Κιβωτός της Ζωής την είσοδο στα αεροδρόμια για να φύγουν από τη χώρα. «Δεν μπορούν λοιπόν να λένε ότι δεν γνώριζαν τίποτε, ότι ήταν μια μυστική επιχείρηση, ότι τα στοιχεία είχαν παραποιηθεί».

Κατά τον Βιλμάρ, η προσπάθεια της οργάνωσης ήταν απολύτως ορθή. «Οι γυναίκες ή οι άντρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν τα παιδιά τους ή να τους εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο μέλλον είναι έτοιμοι, όχι να τα πουλήσουν, αλλά να τα δώσουν σε λευκούς για να τους προσφέρουν μια ευκαιρία να επιβιώσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως έχουν δηλώσει οι υπεύθυνοι της Κιβωτού της Ζωής τα 103 παιδιά ήταν ορφανά και προέρχονταν από την σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο επαρχία του Νταρφούρ στο Σουδάν. Αργότερα, όμως, έγινε γνωστό ότι τα παιδιά ήταν από το Τσαντ και είχαν τουλάχιστον έναν γονέα εν ζωή.

Οι Αρχές του Τσαντ είχαν συλλάβει στις 25 Αυγούστου 17 Ευρωπαίους που σχετίζονταν με την υπόθεση της μεταφοράς αλλά αργότερα απελευθέρωσαν 11. Οι έξι που κρατούνται είναι Γάλλοι και αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι και 20 έτη φυλάκισης. Μία νοσοκόμα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε γαλλική στρατιωτική βάση στη πρωτεύουσα του Τσαντ Ν'Τζαμένα, ανακοίνωσε ο γαλλικός στρατός.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Τσαντ όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο της χώρας Ιντρίς Ντεμπί για την αποφυλάκιση των Γάλλων υπηκόων και την εκδίκαση της υπόθεσης στην Γαλλία, αν και το Τσαντ αρνείται το ενδεχόμενο.