Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Χιμπαντζήδες - φοιτητές 1-0 στο τεστ φωτογραφικής μνήμης



Οι νεαροί χιμπαντζήδες είναι προικισμένοι με εξαιρετική μνήμη, σαφώς καλύτερη από των ανθρώπων, σύμφωνα με μια μελέτη Ιαπώνων ερευνητών που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Current Biology.Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κιότο επί σειρά ετών σε εννέα χιμπαντζήδες και επί εννέα ανθρώπους, φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Οι πίθηκοι έμαθαν να μετρούν από το ένα έως το εννέα και να τοποθετούν τα νούμερα αυτά στη σειρά, όταν εμφανίζονται μπερδεμένα.Κατά τη διάρκεια του τεστ εμφανίζονται σε οθόνη του υπολογιστή τα νούμερα από το ένα έως το εννέα. Στη συνέχεια χιμπαντζήδες και άνθρωποι πρέπει να τα τοποθετήσουν με τη σειρά με την οποία εμφανίσθηκαν.Οι επιδόσεις των νεαρών χιμπαντζήδων, τόσο ως προς την ακρίβεια, όσο και ως προς την ταχύτητα, ήταν σαφώς καλύτερες από τις επιδόσεις των φοιτητών, ακόμη και όταν το τεστ διακοπτόταν από οξείς θορύβους.Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι άνθρωποι είχαν αρχικά τις ίδιες ικανότητες απομνημόνευσης με τους χιμπαντζήδες, αλλά τις έχασαν κατά τη διάρκεια της εξέλιξης για να αποκτήσουν άλλες δεξιότητες.«Είναι η πρώτη φορά που δείχνουμε πως οι νέοι χιμπαντζήδες έχουν εξαιρετικές ικανότητες στην ανάκληση αριθμών στη μνήμη τους και είναι καλύτεροι από τους ενήλικους ανθρώπους- σπουδαστές κολεγίου-, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην ίδια άσκηση, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία» δηλώνει ο επικεφαλής της ομάδας Δρ Τετσούρο Ματσουζάουα.
«Οι ικανότητες του εγκεφάλου είναι περιορισμένες. Ίσως οι άνθρωποι να εγκατέλειψαν τις παλιές τους δεξιότητες για να αποκτήσουν νέες, όπως τη γλώσσα. Ίσως να συμβεί το ίδιο, όταν οι νεαροί χιμπαντζήδες ενηλικιωθούν», εξηγεί ο Δρ Ματσουζάουα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: