Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2007

Αϊ Βασίλης... online με τη βοήθεια των αμερικανικών ραντάρ

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο Διαδίκτυο το ταξίδι του Αϊ Βασίλη θα έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καθώς, όταν ο χαριτωμένος παππούλης με την κόκκινη στολή και την κάτασπρη γενειάδα αφήσει το Βόρειο Πόλο για να μοιράσει τα δώρα του, ραντάρ και δορυφόροι θα παρακολουθούν τα ίχνη του, ενώ μαχητικά αεροσκάφη θα συνοδεύουν το έλκηθρό του.
Ακούγεται παράδοξο, αλλά, όπως γράφει τη Δευτέρα η εφημερίδα Τα Νέα, πίσω από αυτό το «πάντρεμα» μιας παράδοσης 15 αιώνων και της υψηλής τεχνολογίας βρίσκεται μια στρατιωτική υπηρεσία, το Αρχηγείο Αεροδιαστημικής Αμυνας Βόρειας Αμερικής, που για μια νύχτα κάθε χρόνο σταματά να ψάχνει για εχθρικούς πυραύλους και ακολουθεί τα ίχνη του Αϊ Βασίλη.
Όλα ξεκίνησαν την παραμονή Χριστουγέννων του 1952. Ο Ψυχρός Πόλεμος είχει αρχίσει. Σε μια μυστική βάση στο Κολοράντο, ένας συνταγματάρχης, ο Χάρι Σουπ, ήταν υπεύθυνος ενός συστήματος ραντάρ, το οποίο είχε κατασκευαστεί για να εντοπίσει τυχόν σοβιετική επίθεση.
Ξαφνικά χτύπησε το κόκκινο τηλέφωνο, η γραμμή που σήμανε συναγερμό και δεν είχε χτυπήσει ποτέ μέχρι τότε. «Για μερικά δευτερόλεπτα δεν ακούστηκε τίποτε από την άλλη άκρη της γραμμής» διηγείται σήμερα ο 90χρονος Σουπ. «Κι έπειτα άκουσα τη διστακτική φωνή ενός μικρού αγοριού: 'Είσαι πραγματικά ο Αϊ Βασίλης;'».
Ο συνταγματάρχης σκέφτηκε στην αρχή ότι ήταν κάποιο αστείο των συναδέλφων του. Σύντομα όμως αποδείχθηκε ότι το απόρρητο νούμερο είχε δοθεί κατά λάθος από ένα τοπικό κατάστημα για τα παιδιά που ήθελαν να μιλήσουν με τον αγαπημένο τους άγιο. Όταν λύθηκε η παρεξήγηση, ήρθε μια δεύτερη ερώτηση: 'Τότε, μήπως ξέρετε πού βρίσκεται ο Αϊ Βασίλης;'. Ο συνταγματάρχης, πατέρας τριών παιδιών ο ίδιος, αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι: «Μπορούμε να τον βρούμε με το ραντάρ» απάντησε.
Έκτοτε, κάθε παραμονή Χριστουγέννων η στρατιωτική υπηρεσία στη βάση του Κολοράντο διαφήμιζε την ικανότητά της να εντοπίζει τα ίχνη του Αϊ Βασίλη. Κάτι που παρέμεινε ένα «αμερικανικό μυστικό» έως το 1998, όταν και πέρασε στο Διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι τα τελευταία χρόνια το κοινό αυξήθηκε και διευρύνθηκε.
Τον περασμένο χρόνο η ιστοσελίδα www.noradsanta.org, η οποία έχει δημιουργηθεί σε πέντε γλώσσες, δέχθηκε 941.000.000 χτυπήματα από 210 χώρες. Πίσω από το «κόκκινο τηλέφωνο» βρίσκονταν πλέον 750 εθελοντές, οι οποίοι δέχθηκαν 65.000 κλήσεις και απάντησαν σε 96.000 μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Φέτος, ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, καθώς θα χρησιμοποιηθεί και το λογισμικό του Google Εarth, με το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να εστιάζουν σε πραγματικά μέρη και να συλλέγουν πληροφορίες για το πραγματικό ταξίδι ενός φανταστικού αγίου.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: