Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2007

Πανηγυρική υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας για την Ευρώπη των «27»

Την ολοκλήρωση μίας πολυετούς επίπονης προσπάθειας με βαθύ προβληματισμό, διαφωνίες και προσκόμματα σηματοδοτεί η υπογραφή της νέας Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, απόντος του Γκόρντον Μπράουν που θέλησε να αποφύγει τα φλας...
Η Συνθήκη της Λισαβόνας πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μετά την επικύρωσή της από τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ευρωπαϊκής «οικογένειας», εξαιρουμένης της Ιρλανδίας η οποία θα διεξάγει δημοψήφισμα.
Η Συνθήκη αποτελεί τον καρπό προσπαθειών πολλών ετών για τη μεταρρύθμιση των θεσμών της ΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της με 12 νέα κράτη-μέλη. Έρχεται σε αντικατάσταση του απορριφθέντος από Γάλλους και Ολλανδούς Ευρωπαϊκού Συντάγματος και έπειτα από βαθύ προβληματισμό για το βαθμό «κυριαρχίας» που θα έπρεπε να παραχωρηθεί σε κεντρικό έλεγχο.
Εφόσον κυρωθεί από το σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ, η Mεταρρυθμιστική Συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή το 2009, δίνοντας στην ΕΕ μία προεδρία με μακρά θητεία, έναν επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής με περισσότερες εξουσίες, πιο δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων και περισσότερο λόγο στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά Κοινοβούλια.

Σαρκοζί: «Χρειαζόμαστε τον Γκόρντον»
Η υπογραφή της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης έγινε ανάμεσα σε χαμόγελα και εναγκαλισμούς σε επίσημη τελετή το πρωί της Πέμπτης στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η οποία βρίσκεται την τρέχουσα περίοδο στην κεφαλή του Συμβουλίου της ΕΕ έχοντας παραλάβει τα ηνία από την επιτυχή προεδρία της Ανγκελα Μέρκελ.
Ως επίσημη αιτιολογία για την απουσία του Γκόρντον Μπράουν προβλήθηκε η ανάγκη να παραστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής, όμως η φημολογία είναι έντονη πως ο Βρετανός πρωθυπουργός προτιμούσε για επικοινωνιακούς λόγους να μην τον «πιάσει» ο φωτογραφικός φακός να υπογράφει τη Συνθήκη που βρίσκει αντίσταση στο εσωτερικό της Βρετανίας.
Έχοντας κατηγορηθεί από μερίδα του Τύπου ότι υποκύπτει στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέγραψε τη Συνθήκη της Λισαβόνας με κάποιες ώρες καθυστέρηση πριν παραστεί στο γεύμα των Ευρωπαίων ηγετών.
Σχολιάζοντας την απουσία του Γκόρντον Μπράουν από την τελετή υπογραφής, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «χρειαζόμαστε τη Βρετανία στην Ευρώπη». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Λισαβόνα ο Σαρκοζί είπε: «Καθένας από εμάς ρυθμίζει τα προβλήματά του. Εγώ πιστεύω ότι χρειαζόμαστε τη Βρετανία στην Ευρώπη».
«Χρειαζόμαστε τον Γκόρντον» είπε ξανά ο Σαρκοζί όταν βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο τον ρώτησε ποια είναι η αντίδρασή του στην απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού από την υπογραφή της Συνθήκης.Ανεμος αισιοδοξίας
«Αυτό ήταν έναν ευρωπαϊκό εγχείρημα που ονειρεύτηκαν πολλές γενεές και άλλες πριν από εμάς υπερασπίστηκαν με όραμα για το μέλλον» δήλωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ζοζέ Σόκρατες κατά την επίσημη τελετή υπογραφής της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης.
Στο ίδιο πανηγυρικό πνεύμα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι η Συνθήκη της Λισαβόνας διευρύνει τη δημοκρατία και τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο. «Τώρα είναι καιρός να προχωρήσουμε. Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει πολλές προκλήσεις, τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές, και οι πολίτες μας θέλουν αποτελέσματα» τόνισε.
«Για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, όλες οι κυβερνήσεις έδειξαν πολιτικό θάρρος. Σας καλώ τώρα να επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα κατά την περίοδο της επικύρωσης. Με την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας βάζουμε τέλος στις συζητήσεις έξι ετών πάνω στους θεσμούς μας» προσέθεσε, χαιρετίζοντας κυρίως τη συμβολή της γερμανικής και της πορτογαλικής προεδρίας.
«Η Ευρώπη είχε μπλοκαριστεί χωρίς να γνωρίζει πώς να κινηθεί μπροστά και βρήκαμε τη λύση με αυτή τη Συνθήκη» είπε στο ίδιο πανηγυρικό πνεύμα στους δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε από τη Λισαβόνα ότι η υπογραφή της Συνθήκης σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μιας μακράς, επίπονης, αλλά και καθοριστικής διαδικασίας για το μέλλον της ΕΕ, και υπογράμμισε ότι η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και καθιστά την ΕΕ ικανή να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις νέες προκλήσεις.
Τόνισε ότι η Ελλάδα επικυρώσει τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη το ταχύτερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος των κρατών-μελών της ΕΕ είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τα Κοινοβούλιά τους πριν από τις ευρωεκλογές του 2009.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: