Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Παλινωδίες της Αυστραλίας για τη μείωση που εξήγγειλε στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου

Οι Αυστραλοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν δραστικές μειώσεις στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την χώρα τους κατά την σύνοδο για το κλίμα που διεξάγεται στο Μπαλί για να υπαναχωρήσουν αργότερα.
Όπως δήλωσαν, υποστηρίζουν πλήρως τις προτάσεις για μειώσεις εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 25% ως 40% ως το 2020 για τις ανεπτυγμένες χώρες. Με τον τρόπο αυτό απομόνωσαν τις ΗΠΑ, την μόνη χώρα που δεν έχει κυρώσει ακόμα το Κιότο.
Η χώρα τους κύρωσε το Πρωτόκολλο του Κιότο πριν από λίγες ημέρες. Επρόκειτο για την πρώτη πράξη του νέου πρωθυπουργού Κέβιν Ρουντ.
Αργότερα, όμως, ο Ρουντ υπαναχώρησε από τις αρχικές θέσεις και δήλωσε πως δεν θα θέσει στόχο για το 2020 πριν παραλάβει μια έκθεση που έχει ζητήσει και θα είναι έτοιμη κάποια στιγμή μέσα στον ερχόμενο χρόνο. Τόνισε ακόμα ότι επιθυμεί η Αυστραλία να διασφαλίσει ότι οι στόχοι «είναι σημαντικοί περιβαλλοντικά και υπεύθυνοι οικονομικά»
Νωρίτερα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Φιλελεύθερου Κόμματος Μπρένταν Νέλσον είχε δηλώσει ότι οι μεγάλες μειώσεις των εκπομπών πριν από το 2020 θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο ενώ, ταυτόχρονα, είναι και ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη. «Η θέση μας παραμένει απαράλλακτη», δήλωσε ο Χάρλαν Ουάτσον, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας.
Την Τετάρτη επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας εισηγήθηκε αυξημένα μέτρα για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου αν και όπως δήλωσε ο Ουάτσον δεν επηρεάζεται από την πρόταση. Ο ΟΗΕ εκφράστηκε θετικά για την πρόταση.
Στο Μπαλί διεξάγεται η σύνοδος του ΟΗΕ για την διαμόρφωση της παγκόσμιας πολιτικής για το κλίμα που θα ισχύσει μετά το 2012, οπότε και λήγει το Πρωτόκολλο του Κιότο.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=855447&lngDtrID=245

Δεν υπάρχουν σχόλια: