Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Μεταβίβαση ελέγχου στη Βασόρα ανακοίνωσε ο Μπράουν σε επίσκεψη-εξπρές στο Ιράκ

Για δεύτερη φορά μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας επισκέφθηκε το Ιράκ ο Γκόρντον Μπράουν, ανακοινώνοντας ότι σε δύο εβδομάδες θα αναλάβουν οι ιρακινές δυνάμεις την ασφάλεια της Βασόρας, της τελευταίας επαρχίας που ελέγχεται από τα βρετανικά στρατεύματα.
Ο Γκόρντον Μπράουν πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής σύντομη στάση στη βρετανική αεροπορική βάση στα περίχωρα της Βασόρας, στον ιρακινό νότο, μεταδίδει το Reuters.
Η Βρετανία διατηρεί στην παρούσα φάση δύναμη 4.500 ανδρών στο Ιράκ, το ένα δέκατο της δύναμης που αναπτύχθηκε το 2003 δίπλα στις ΗΠΑ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσειν. Έως τα μέσα του 2008 η βρετανική δύναμη θα έχει μειωθεί σε 2.500 άνδρες.
Ο Μπράουν είχε μεταβεί στο Ιράκ στις αρχές Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας κατόπιν συνομιλιών με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νουρί αλ-Μαλίκι ότι σε διάστημα δύο μηνών η Βασόρα θα περιέλθει στον έλεγχο των ιρακινών δυνάμεων.
Έτσι θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εξουσίας και στις τέσσερις νότιες ιρακινές επαρχίες για τις οποίες ήταν υπεύθυνη η Βρετανία.
Η Βασόρα έχει τεράστια στρατηγική σημασία, καθώς είναι το κέντρο των ζωτικής σημασίας ιρακινών εξαγωγών πετρελαίου που αναλογούν στο 90% των εσόδων του Ιράκ.
Τον Σεπτέμβριο οι βρετανικές δυνάμεις έφυγαν από το κέντρο της Βασόρας και εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη βάση στα περίχωρα, τερματίζοντας τις τακτικές περιπόλους στους δρόμους της πόλης.
Κατά την επίσκεψή του στη βάση, ο Μπράουν εξήρε το ρόλο των στρατιωτών στη διασφάλιση της σταθερότητας στο Ιράκ, αλλά σε μία ένδειξη του πόσο επισφαλής έχει γίνει η βρετανική παρουσία στο Ιράκ δεν επετράπη στους δημοσιογράφους που συνόδευσαν τον Μπράουν να μεταδώσουν την είδηση της επίσκεψής του παρά μόνο αφότου είχε αναχωρήσει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: