Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Σε μείωση των εκπομπών αερίου κατά 30% έως το 2030 προχωρά η Νέα Υόρκη


Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος θέτουν σε εφαρμογή οι Αρχές της Νέας Υόρκης, δίνοντας το καλό παράδειγμα και για τις υπόλοιπες πόλεις των ΗΠΑ. Στόχος, η μείωση των εκπομπών αερίου κατά 30% μέχρι το 2030.
Όπως σημειώνει ο ανταποκριτής του BBC στη Νέα Υόρκη, η πρώτη συμβολική κίνηση έγινε ήδη: το χριστουγεννιάτικο δένδρο στο Κέντρο Ροκφέλερ (στολίδι της πόλης) φέρει πλέον λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επόμενος στόχος, η αλλαγή του φωτισμού στη γέφυρα του Μπρούκλιν.
Παράλληλα, τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής θα αντικατασταθούν από υβριδικά οχήματα. Το ίδιο θα συμβεί -τουλάχιστον πιλοτικά σε πρώτο στάδιο- και για τα απορριματοφόρα.
Σειρά θα πάρουν και τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και θα ακολουθήσουν οι πολυδάπανοι από κάθε άποψη ουρανοξύστες.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Διάσκεψη του Μπαλί για το Κλίμα, οι 180 χώρες -μεταξύ αυτών και οι ΗΠΑ- αποφάσισαν να υιοθετήσουν έναν «Οδικό Χάρτη», ο οποίος περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις δύο ετών με στόχο ένα νέο Κιότο το 2009.
Στο τελικό κείμενο έγινε αναφορά στην ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίου και στη χρηματοδότηση των φτωχών του πλανήτη, ώστε να υιοθετήσουν «καθαρότερες» μορφές τεχνολογίας.
Ο «Οδικός Χάρτης» θα οδηγήσει σε μία νέα Διάσκεψη για το Κλίμα, περί τα τέλη του 2009, στη Δανία.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: