Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2007

Το αδιαχώρητο στις τράπεζες της Κύπρου εν όψει της υποδοχής του ενιαίου νομίσματος


Στη ζώνη του ευρώ εντάσσεται με την έλευση του 2008 η Κύπρος και στις εμπορικές τράπεζες επικρατεί το αδιαχώρητο. Οι Κύπριοι σπεύδουν να κάνουν τις συναλλαγές τους για να εξασφαλίσουν το νέο επίσημο νόμισμα. Στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου και η Μάλτα.
Ο οικονομικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου Ανδρέας Χαραλάμπους κάλεσε το κοινό και τις επιχειρήσεις να εφοδιαστούν με επαρκείς ποσότητες ευρώ. Επισήμανε ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, και κάλεσε τις επιχειρήσεις να δίνουν από την 1η Ιανουαρίου ρέστα σε ευρώ.
Η ζώνη του ευρώ θα περιλαμβάνει πλέον 15 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ και ο πληθυσμός της θα φθάσει τα 320 εκατομμύρια άτομα, όταν στο σύνολο της ΕΕ ο πληθυσμός αγγίζει τα 495 εκατομμυρίων άτομα. Το 2008 θα είναι το έτος της δεύτερης διεύρυνσης της ευρωζώνης από το 2002, καθώς η Σλοβενία υιοθέτησε ήδη το ενιαίο νόμισμα την 1η Ιανουαρίου 2007.
Η υιοθέτηση του ευρώ από την Κύπρο δεν εφαρμόζεται επίσημα στα κατεχόμενα, ωστόσο οι Τουρκοκύπριοι θα είναι μάλλον από τους πιο ενθουσιώδεις καταναλωτές του ενιαίου νομίσματος, παρόλο που η τουρκική λίρα παραμένει το βασικό τους νόμισμα, σημειώνει το Associated Press.
Οι επιχειρήσεις στα κατεχόμενα -οι περισσότερες χρησιμοποιούν ήδη ευρώ και κυπριακές λίρες- έχουν φιλική στάση έναντι του ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: