Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Τέλος εποχής για τον θρυλικό Netscape Navigator

Το Netscape Navigator, το «ιστορικό» λογισμικό πλοήγησης από τις πρώτες ημέρες του Παγκόσμιου Ιστού, δεν θα κυκλοφορήσει σε νέες εκδόσεις εξαιτίας έλλειψης χρηστών, ανακοίνωσε ο αμερικανικός πάροχος AOL στον οποίο ανήκει σήμερα το πρόγραμμα.
«Μετά την 1η Φεβρουαρίου δεν θα υπάρχει ενεργή υποστήριξη για το Navigator 9 ή για τις προηγούμενες εκδόσεις του Netscape Navigator» γράφει στέλεχος στο ιστολόγιο της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι από τον επόμενο μήνα οι χρήστες θα πάψουν να λαμβάνουν ενημερώσεις για τη βελτίωση του προγράμματος.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν το Διαδίκτυο άρχιζε να γίνεται δημοφιλές, το Netscape εξυπηρετούσε το 90% των χρηστών. Το ποσοστό αυτό έχει πέσει σήμερα στο 0,6%.
Στην αγορά κυριαρχεί πλέον ο Internet Explorer της Microsoft, με μερίδιο σχεδόν 80%, ενώ οι «εναλλακτικοί» χρήστες, ένα 16% του συνόλου, έχουν στραφεί στο Firefox του Ιδρύματος Mozilla.
Πολλοί προγραμματιστές της Netscape, που απολύθηκαν όταν η εταιρεία εξαγοράστηκε από την AOL το 2003, έγιναν μέλη του Ιδρύματος Mozilla και συμβάλλουν σήμερα στην ανάπτυξη του «ανοιχτού» κώδικα του Firefox.
Η πρώτη έκδοση του Netscape παρουσιάστηκε το 1994 από την Netscape Communications Corporations, μια εταιρεία που είχε μόλις ιδρυθεί από τον Μαρκ Αντερσεν, έναν απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Ίλινοϊ που είχε εργαστεί στον «αρχαϊκό» browser Mosaic.
Κλείνοντας το κεφάλαιο Netscape, η AOL παροτρύνει το κοινό της να επιλέξει Firefox: «Πιστεύουμε ότι είναι η σωστή στιγμή να σταματήσουμε την ανάπτυξη των browser της μάρκας Netscape, να παραδώσουμε τα ηνία στο Mozilla και να ενθαρρύνουμε τους χρήστες να επιλέξουν Firefox» γράφει ο Τομ Ντραπό της εταιρείας.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: