Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2007

Πίθηκοι και άνθρωποι τα καταφέρνουν εξίσου καλά στις προσθέσεις

Οι πίθηκοι τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους μαθητές, όταν πρόκειται να κάνουν αριθμητικές προσθέσεις, υποστηρίζει μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ τη Δευτέρα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLoS Biology.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι άνθρωποι και ζώα έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν τα μεγέθη και τις ποσότητες. Τα ζώα, για παράδειγμα, διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ τεσσάρων και οκτώ αντικειμένων. Δεν υπήρχε όμως απόδειξη ότι μπορούν να κάνουν υπολογισμούς.«Γνωρίζαμε ότι τα ζώα αναγνωρίζουν τα μεγέθη, αλλά δεν ήταν σαφές εάν είναι σε θέση να κάνουν αριθμητικούς υπολογισμούς, όπως η πρόσθεση. Η έρευνά μας δείχνει ότι μπορούν» υποστηρίζει η Τζέσικα Κάντλον, εκ των συντακτών της μελέτης.
Η Κάντλον και η συνεργάτιδά της, Ελίζαμπεθ Μπράνον, μελέτησαν τις αντιδράσεις μακάκων πιθήκων, στους οποίους έδειχναν αρχικά, στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα συγκεκριμένο αριθμό από κουκκίδες.
Κατόπιν η οθόνη έσβηνε και εμφανιζόταν μια άλλη με διαφορετικό σύνολο κουκκίδων, η οποία, με τη σειρά της, έδινε τη θέση της σε μια τρίτη, που όμως ήταν χωρισμένη στη μέση: Στη μια πλευρά της εμφανιζόταν το άθροισμα των κουκκίδων των δύο πρώτων, ενώ στην άλλη ένα άλλο άθροισμα. Οι μακάκοι επιβραβεύονταν εάν άγγιζαν την πλευρά της οθόνης με το σωστό άθροισμα. Το 76% των πιθήκων πέρασε με επιτυχία το τεστ.
Το ίδιο τεστ δόθηκε και σε μαθητές που έπρεπε να υπολογίσουν το άθροισμα των κουκκίδων χωρίς χαρτί και μολύβι. Το 94% των μαθητών πέρασε το τεστ. Κατά μέσο όρο, μαθητές και πίθηκοι «απάντησαν» μέσα σε διάστημα ενός δευτερολέπτου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: