Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες ασκούν πιέσεις για την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Ρωσία, την ώρα που οι υποστηρικτές της Ενωμένης Ρωσίας που πρόσκειται στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν εορτάζουν την σαρωτική νίκη του συνδυασμού.
Συγκεκριμένα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία ζητούν να εξετάσει η Ρωσία τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία υπέρ του Πούτιν. Όπως κατήγγειλαν ψηφοφόροι, πολλοί πιέστηκαν να ψηφίσουν υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας, ενώ άλλοι βρήκαν τα ψηφοδέλτια συμπληρωμένα υπέρ του ίδιου συνδυασμού.
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατήγγειλε την παραβίαση της ελευθερίας του λόγου.
Αν και δεν υπήρξε επίσημη δήλωση της Ένωσης, η επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ επισήμανε προς τους δημοσιογράφους τις ελλείψεις σε βασικά δικαιώματα της ελευθερίας έκφρασης και συνάθροισης. Η ΕΕ επιθυμεί να διαμορφώσει νέα στρατηγική συμμαχία με την Ρωσία από την οποία εξαρτάται ενεργειακά σε σημαντικό βαθμό.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε σε μη δίκαιες εκλογές.
«Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την χρήση κρατικών πόρων για την υποστήριξη της 'Ενωμένης Ρωσίας'», δήλωσε από την πλευρά του ο Γκόρντον Τζοντρόε, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ενώ αναφέρθηκε στον «εκφοβισμό της αντιπολίτευσης» και την απουσία των ίσων ευκαιριών για τους αντιπολιτευόμενους υποψήφιους. Όπως έγινε γνωστό, ο Τζ.Ο.Μπους δεν σκοπεύει για να συγχαρεί τον Βλ.Πούτιν για τη νίκη του.
Η Βρετανία εκφράζει βαθιά απογοήτευση για το ότι στους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές δεν επιτραπεί να ασκήσουν το έργο τους και ζητά την διεξαγωγή έρευνας. Η Γαλλία ζητά από τη Μόσχα «να ρίξει φως» στις καταγγελίες.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση καταγγέλλει ότι οι εκλογές δεν ήταν «ούτε δίκαιες ούτε και δημοκρατικές» για να προσθέσει ο εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ ότι η Ρωσία δεν μπορεί να θεωρεί δημοκρατία. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στανμάγιερ ζήτησε έρευνα των καταγγελιών.
Όπως επισημαίνουν οι παρατηρητές, χρησιμοποιήθηκε κρατικό χρήμα για την προβολή του κυβερνητικού έργου ενώ και ο Τύπος κάλυψε την εκστρατεία μονόπλευρα.
Ήδη, και το Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Γκάρι Κασπάροφ, που είχε φυλακιστεί την περασμένη εβδομάδα για πέντε ημέρες, μίλησαν για τις «πιο βρώμικες εκλογές στην ρωσική ιστορία». Για «απόλυτη τραγωδία» έκανε λόγο ο Μπόρις Μπερεζόφσκι, σφοδρός επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Κρεμλίνο, αντίθετα, θεωρεί την εκλογή νόμιμη και απορρίπτει όλες τις καταγγελίες.
Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεσμεύτηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την ευρεία νίκη για να διατηρήσει έλεγχο πάνω στην πολιτική κατάσταση της Ρωσίας μετά την αποχώρησή του τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα, και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου τόνισε ότι το εκλογικό ποσοστό παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για να συνεχιστεί το έργο του Βλ.Πούτιν και μετά τον Μάιο του 2008 οπότε και αποχωρεί από την προεδρία.
«Οι Ρώσοι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα τους να πάρει τον καταστρεπτικό δρόμο ορισμένων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε σχετικά υπονοώντας τις φιλοδυτικές επαναστάσεις στην Ουκρανία και τη Γεωργία.
* Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, η «Ενωμένη Ρωσία» του προέδρου Πούτιν έλαβε το 64% των ψήφων με δεύτερο το Κομμουνιστικό Κόμμα που έλαβε 11,6%. Η Ενωμένη Ρωσία φαίνεται, σύμφωνα με προβλέψεις, να εξασφαλίζει 310 με 390 από τις 450 έδρες της Δούμας. Η συμμετοχή έφτασε το 63%.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου