Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Επιτυχημένες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων πραγματοποίησε η Ρωσία

Επιτυχημένη δοκιμή δύο διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων πραγματοποίησε την Τετάρτη η Ρωσία. Οι πύραυλοι αυτοί πρόκειται να αντικαταστήσουν παλαιότερους, της σοβιετικής εποχής.
Όπως μετέδωσε το BBC, ο πύραυλος RS-24 κάλυψε απόσταση 7.000 χλμ, για να βρει τον στόχο του στην χερσόνησο Καμτσάτκα. Λίγο αργότερα ρωσικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς εκτόξευσε δεύτερο πύραυλο με τον ίδιο στόχο.
Οι δοκιμές έρχονται να επιτείνουν το συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ με αιτία τα αμερικανικά σχέδια για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας σε κράτη της πρώην ανατολικής Ευρώπης.
Τα αμερικανικά σχέδια βρίσκουν αντίθετη τη Ρωσία, η οποία θεωρεί πως στόχος της αντιπυραυλικής ασπίδας είναι η αποδυνάμωση της ίδιας και όχι η προστασία της Ευρώπης από κράτη, όπως το Ιράν.
«Έχουμε την εκτίμηση ότι επιδίωξη είναι η δημιουργία συστήματος, που θα στοχεύει όχι στην εξουδετέρωση των υποθετικών απειλών από το Ιράν, αλλά στη συγκράτηση της Ρωσίας» ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι να συμμεριστούμε τους στόχους, που διακηρύσσουν οι ΗΠΑ, όμως για την επίτευξή τους χρησιμοποιούν μεθόδους, που αναγκάζουν να σκεφτούμε ότι στόχος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».
Κατά τον κ. Λαβρόφ «η αμερικανική πλευρά επιλέγει μονομερείς μεθόδους, που περιφρονούν τις απολύτως νόμιμες και διατυπωμένες τελείως ανοιχτά ρωσικές ανησυχίες», ενώ δεν αποκλείεται «παράλληλος στόχος των ΗΠΑ να είναι και η αλλαγή εξουσίας στο Ιράν».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας η «εξάδα» των μεσολαβητών έχει συμφωνημένο σκοπό «να πειστεί ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και δεν έχει στρατιωτική διάσταση» και έχει συνυπογράψει ότι «η αλλαγή καθεστώτος δεν σχετίζεται με την αποστολή μας». Εάν κάτι τέτοιο επιδιωχθεί από αμερικανικής πλευράς, τότε «θα πρόκειται για αντικανονική συνεργασία, για ανατροπή των εννοιών και θα ταχθούμε εναντίον της» επισημαίνει ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος χαρακτηρίζει τις «διαφορές μόνο στην τακτική, σοβαρές, αλλά, νομίζω, υπερβάσιμες».
Το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε την Τετάρτη πως οι πύραυλοι RS-24 μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον τρεις πυρηνικές κεφαλές. Η Ρωσία υποστηρίζει πως μπορούν να διαπεράσουν οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας Μοσταφά Μοχάμαντ Νατζάρ είπε, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του Ιράν, πως η Ρωσία θα παραδώσει στο Ιράν το αμυντικό αντιπυραυλικό της σύστημα S-300.
«Το σύστημα S-300 θα μάς παραδοθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη κατά το παρελθόν» δήλωσε ο υπουργός, χωρίς να διευκρινίζει την ημερομηνία παράδοσης, ούτε πότε υπεγράφη η συμφωνία. Η ημερομηνία παράδοσης θα ανακοινωθεί αργότερα, είπε.
Η Ρωσία παρέδωσε ήδη φέτος στο Ιράν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας TOR-M1, η αξία των οποίων εκτιμάται στα 700 εκατομμύρια δολάρια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: