Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2007

Την Πέμπτη υπογράφουν τα κράτη- μέλη της ΕΕ τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη

Από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης πρόκειται να επικυρωθεί η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ που υπογράφεται την Πέμπτη στη Λισαβόνα. Και η Δανία ανακοίνωσε ότι δεν θα διεξάγει δημοψήφισμα, επιλογή που αναμένεται να ακολουθήσει μόνο η Ιρλανδία.
Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν αποφάσισε τελικά να μην διεξαχθεί δημοψήφισμα, αφήνοντας την απόφαση της επικύρωσης της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης στο Κοινοβούλιο της χώρας. Σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι η χώρα του είναι ικανοποιημένη από τη συνθήκη.
Η απόφαση αυτή θεωρείται μια ακόμα κίνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς τη νέα Συνθήκη, δύο μόλις μέρες πριν την υπογραφή της από τα κράτη- μέλη της ΕΕ στη Λισαβόνα.
Την περασμένη εβδομάδα έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δανίας αποφάσισε ότι η νέα συνθήκη δεν θα οδηγήσει σε απώλεια εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
Μόνο η Ιρλανδία σχεδιάζει να θέσει το θέμα σε δημοψήφισμα. Αν και ένα «φιάσκο» όπως εκείνο του 2005, οπότε οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι είπαν «όχι» στο Ευρωσύνταγμα, φαίνεται μάλλον απίθανο, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ιρλανδοί ψηφοφόροι είναι είτε αναποφάσιστοι, είτε αδιάφοροι απέναντι στη νέα Συνθήκη.
Η επικύρωση όμως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη με σκεπτικισμό, όπως η Βρετανία.
Όσοι Βρετανοί τάσσονται κατά της Συνθήκης, υποστηρίζουν ότι το νέο κείμενο μοιάζει πολύ με εκείνο του Ευρωσυντάγματος και φοβούνται τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού υπερκράτους», ενώ απαιτούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν δεν θα παρευρεθεί στην τελετή υπογραφής της Συνθήκης την Πέμπτη, επειδή πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής το ίδιο πρωί, θα παραστεί όμως στο γεύμα των ηγετών και θα υπογράψει τη συνθήκη αργότερα. Βρετανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τα σενάρια που λένε ότι δεν θέλει να τον δουν να υπογράφει τη Συνθήκη.
Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη αναμένεται να δώσει πιο ισχυρή ηγεσία στην ΕΕ, να κάνει πιο αποτελεσματική την εξωτερική πολιτική και πιο δημοκρατική λήψη αποφάσεων.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον κόσμο χωρίς τη Συνθήκη» δήλωσε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. Η Σλοβενία αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιανουάριο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: