Μια οδυνηρή πολιτική ήττα υπέστη ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, καθώς οι πολίτες της χώρας απέρριψαν την προτεινόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. Το δημοψήφισμα της Κυριακής εξελίχθηκε σε θρίλερ και το «όχι» υπερίσχυσε του «ναι» με ποσοστό 51% έναντι 49%.
Κάνοντας λόγο για μια ψηφοφορία που κρίθηκε στο «φώτο φίνις», ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποδέχθηκε την ήττα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα που έγινε έτσι». «Μην λυπάστε» προέτρεψε τους υποστηρικτές του.
«Δεν μπορέσαμε να τα καταφέρουμε, προς το παρόν» τόνισε ακόμη, παραπέμποντας στη δήλωσή του που σημάδεψε την ιστορία της Βενεζουέλας, μετά την αποτυχία του πρώτου πραξικοπήματος που είχε οργανώσει στις 4 Φεβρουαρίου του 1992, καθώς τότε υποδήλωνε ότι μελλοντικά θα υπήρχε συνέχεια.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συνταγματικής μεταρρύθμισης που απέρριψαν οι πολίτες, τονίζοντας ότι στόχος του ήταν να αποφευχθεί η μελλοντική πολιτική αστάθεια στη χώρα. Προσέθεσε δε, ότι το ποσοστό του «ναι» αντιπροσωπεύει ένα «πολιτικό άλμα προς την επανάσταση», συγχαίροντας τους οπαδούς του, που ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης παρά το «βομβαρδισμό των μέσων ενημέρωσης» εναντίον του.
Βάσει της συνταγματικής μεταρρύθμισης που είχε εγκριθεί από την ελεγχόμενη από τον Τσάβες Εθνοσυνέλευση, ο εκάστοτε πρόεδρος της Βενεζουέλας θα είχε το δικαίωμα να θέτει υποψηφιότητα για την προεδρία όσες φορές το επιθυμούσε μετά τη λήξη της θητείας του. Με τον τρόπο αυτό, ο Ούγκο Τσάβες στην προκείμενη περίπτωση θα μπορούσε να διεκδικήσει εκ νέου την ανανέωση της θητείας του, που λήγει το 2013.
Λίγο πριν τις δηλώσεις του Τσάβες, η εφορευτική επιτροπή είχε ανακοινώσει και επισήμως ότι η νίκη του «όχι» ήταν μη αναστρέψιμη. Οι δυνάμεις της τάξης είχαν προηγουμένως αποκλείσει την είσοδο στο Εκλογοδικείο σε αντιπροσώπους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι απαιτούσαν να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων.
Έτσι, αν και ο Ούγκο Τσάβες παραμένει ισχυρός και δημοφιλής και μολονότι ο ίδιος δηλώνει ότι θα συνεχίσει να μάχεται υπέρ του σοσιαλισμού, η ήττα του αυτή, που ήταν η μεγαλύτερη από την περίοδο που ανήλθε στην εξουσία, το 1998, εκτιμάται από πολιτικούς αναλυτές ότι θα τον αναγκάσει να περιορίσει τις «επαναστατικές» του διαθέσεις και να ακολουθήσει μια πιο ήπια πολιτική, ιδιαίτερα όσον αφορά στη στάση του απέναντι στον ΟΠΕΚ και γενικότερα στις εξωτερικές υποθέσεις της χώρας και τις σχέσεις της με τη διεθνή κοινότητα.
Πλέον, ο 53χρονος πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο οποίος είχε κατά το παρελθόν δηλώσει ότι επιθυμεί να παραμείνει για πάντα στο αξίωμα αυτό, είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείψει την εξουσία το 2013.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου