Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων έκλεισε ο Ν.Σαρκοζί στην Αλγερία

Συμφωνίες για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς υπέγραψαν Γαλλία και Αλγερία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Ταυτόχρονα, η γαλλική εταιρεία πετρελαιοειδών Total SA υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου κοντά στο λιμάνι του Οράν. Η συμφωνία της Total έχει ύψος 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, οι γαλλικές συμφωνίες επενδύσεων έφτασαν τα επτά δισεκατομμύρια.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης συμφωνίες μεταφοράς τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης εξειδικευμένου προσωπικού.
Η επίσκεψη σημαδεύτηκε από έντονες διαμαρτυρίες Αλγερινών για την αιματηρή κατοχή της Αλγερίας από τη Γαλλία επί 132 χρόνια. Ο Σαρκοζί δεν ζήτησε συγγνώμη για το αποικιακό παρελθόν, είπε όμως ότι ήρθε η ώρα οι δύο χώρες να αφήσουν στην άκρη τις φιλονικίες του παρελθόντος και να δουν το μέλλον. Αλγερινός υπουργός όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Σαρκοζί περί αποικιοκρατίας τόνισε ότι δεν έμεινε ικανοποιημένος αν και κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.
Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο Νικολά Σαρκοζί είπε το αποικιακό σύστημα ήταν «βαθιά άδικο» και ότι διαπράχθηκαν «τρομερά εγκλήματα» κατά τον αγώνα των Αλγερινών για ανεξαρτησία.
Μερικές ημέρες νωρίτερα, άλλος υπουργός, κατά τον γαλλικό Τύπο, είχε δηλώσει ότι ο Ν.Σαρκοζί κέρδισε τις εκλογές «χάρη στο εβραϊκό λόμπι».
Πάντως σε δημόσιες εμφανίσεις τους υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο Ν.Σαρκοζί και ο Αλγερινός ομόλογός του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλικά έγιναν δεκτοί με επευφημίες και ελάχιστες μόνο διαμαρτυρίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: