Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ο πρώην επικεφαλής της Hyundai


Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Hyundai Λι Μιουνγκ-Μπακ εξασφάλισε θριαμβευτική νίκη, με ποσοστό που ξεπερνά το 48% στις προεδρικές εκλογές της Νοτίου Κορέας που διεξήχθησαν την Τετάρτη.
Η νίκη του Λι -ευρύτερα γνωστός ως ο «Μπουλντόζας»- βάζει τέλος στην περίπου δεκαετή διακυβέρνηση της χώρας από του φιλελευθέρους.
Μετά το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων της Σεούλ με την Ουάσινγκτον, αλλά και να τεθούν σε νέες βάσεις οι σχέσεις με τη Βόρειο Κορέα, που αναπτύχθηκαν επί των ημερών του απερχόμενου προέδρου Ρο Μου-Χιουν.
Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων το Μεγάλο Εθνικό Κόμμα του 66χρονου λι εξασφαλίζει το 48,6% των ψήφων έναντι 26,2% του αντιπάλου του των Φιλελευθέρων Τσανγκ Ντονγκ-Γιανγκ. Η προεδρική θητεία στη Ν.Κορέα είναι πενταετής και πρόεδρος εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απλή πλειοψηφία.
Η διαφορά με την οποία εξασφάλισε την εκλογική του νίκη ο δεξιός επιχειρηματίας είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά των εκλογών στη χώρα, παρά τις έρευνες που διεξάγονται εις βάρος του για καταγγελίες διαφθοράς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: