Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Προνομική σχέση και όχι ένταξη στην ΕΕ ζητά για την Τουρκία η Μέρκελ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την αντίθεσή της στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωσαη μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
«Είμαστε υπέρ μιας προνομιακής εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, αλλά αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας ενώπιον των 1.000 συνέδρων.
Αυτή η θέση αναγράφεται σαφώς στο νέο πολιτικό πρόγραμμα του CDU που θα υιοθετήσει στο συνέδριο. Η Μέρκελ παρατήρησε σχετικά ότι «ήταν καλό που μερικοί από εσάς ζήτησαν να αναγραφεί η προσέγγιση αυτή στο νέο μας πολιτικό πρόγραμμα».
Το CDU μέχρι πρότινος υποστήριζε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν πρέπει να αφαιρέσουν από την Τουρκία την δυνατότητα η χώρα να γίνει τελικά πλήρες μέλος της ΕΕ.
Η Γαλλία και ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχαν υποστηρίξει την προοπτική μίας προνομιακής σχέσης της Τουρκίας στην ΕΕ αντί για την πλήρη ένταξη. Ο Ν.Σαρκοζί, μάλιστα, είχε εισηγηθεί την δημιουργία της Μεσογειακής Ένωσης που θα περιλαμβάνει τα κράτη της λεκάνης της Μεσογείου.
Μεγάλο μέρος των Γερμανών - 68% σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου Αυγούστου - εκφράζουν την αντίθεσή τους στην προοπτική ένταξης.
Το CDU, υπογράμμισε ακόμη η Ανγκ.Μέρκελ, ότι θα επιδιώξει να ενσωματώσει τους μετανάστες στην «επικρατούσα γερμανική κουλτούρα» αντί να υιοθετήσει την πολυπολιτισμικότητα.
Επίθεση στους Σοσιαλδημοκράτες
Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, η Ανγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στους συνεταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) λέγοντας ότι διακινδυνεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών με το να υποχωρούν μπροστά στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε ακόμα ότι υπάρχουν όρια στην συνεργασία CDU και SPD αν και θα χρειαστεί να διατηρηθεί μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2009. Μεγάλο μέρος των Γερμανών δεν επιθυμούν να παραταθεί και μετά τις επόμενες εκλογές η ζωή του «μεγάλου συνασπισμού».
Το CDU στο συνέδριό του επιχείρησε να προβληθεί σαν κόμμα του μεσαίου χώρου. Χαρακτηριστικά, η Ανγκ.Μέρκελ στην ομιλία της τόνισε ότι «το κεντρώο έδαφος είναι εδώ» και πρόσθεσε ότι «Εμείς και μόνο εμείς είμαστε εδώ στο κέντρο».
«Το SPD αποκήρυξε τον μεσαίο χώρο πριν από μερικές εβδομάδες» είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας της ενώ υποστήριξε ότι ο σοσιαλισμός έκανε «αρκετή ζημιά στη Γερμανία».
Παρά τις υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, πολλοί κατηγορούν το CDU ότι έχει χάσει τη δυναμική του στην επιβολή μεταρρυθμίσεων την ώρα που και το SPD που υπολείπεται σε ποσοστά επιδίδεται σε αγώνα για την ανάκτηση των ψηφοφόρων του. Κρίσιμες και για τα δύο κόμματα θεωρούνται οι εκλογές σε τέσσερα κρατίδια μέσα στο 2008.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: