Εν μέσω διαμαρτυριών από μερίδα ευρωβουλευτών που ζητούσαν δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας υπεγράφη την Τετάρτη στο Στρασβούργο ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος καθίσταται νομικά δεσμευτικός για 25 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός Βρετανίας και Πολωνίας.
Με πανό και φωνές υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για τη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη, ορισμένοι ευρωβουλευτές αποδοκίμασαν έντονα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό και προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Ζοζέ Σόκρατες τη στιγμή που υπέγραφε των Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωβουλευτές, κυρίως από τη Βρετανία και την Πολωνία, διέκοψαν κατ' επανάληψη του ομιλία του Ζοζέ Σόκρατες και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ τους ζήτησε νευριασμένος να εγκαταλείψουν την αίθουσα -στο εσωτερικό της οποίας σημειώνεται ότι απαγορεύονται τα πανό.
Η έκκλησή του αγνοήθηκε και οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και κατά την υπογραφή του Χάρτη από τον ίδιο τον Πέτερινγκ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.
Οι διαμαρτυρίες πάντως επισκιάστηκαν από το δυνατό χειροκρότημα της μεγάλης πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο είχε εγκρίνει στις 29 Νοεμβρίου τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ με 534 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 21 αποχές.
Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων
O Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει σε ενιαίο κείμενο το σύνολο των αστικών, πολιτικών, οικονομικών, και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και όλων των προσώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα δικαιώματα αυτά κατανέμονται σε επτά κεφάλαια:
Αξιοπρέπεια, Ελευθερίες, Ισότητα, Αλληλεγγύη, Δικαιώματα των Πολιτών, Δικαιοσύνη, Γενικές Διατάξεις.
Βασίζονται δε στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τις συνταγματικές παραδόσεις των κρατών-μελών της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων των Εργαζομένων, καθώς και σε άλλες διεθνείς συμβάσεις στις οποίες έχουν προσχωρήσει η ΕΕ ή τα κράτη-μέλη της.
Η Βρετανία δεν επιθυμεί να της επιβληθούν από το εξωτερικό διατάξεις όπως ένα ευρέως οριοθετημένο δικαίωμα στην απεργία, έχοντας στο νου την ταραγμένη περίοδο της δεκαετίας του '80 μεταξύ κυβέρνησης Θάτσερ και εργατικών συνδικάτων με αιχμή του δόρατος τους ανθρακωρύχους.
Ως προς την Πολωνία, η προηγούμενη υπερσυντηρητική κυβέρνηση Καζίνσκι είχε δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις προβλέψεις για τους εργαζομένους, όμως επιχειρηματολόγησε πως χρειάζεται την εξαίρεση για να διασφαλίσει ότι στο μέλλον η ΕΕ δεν θα την αναγκάσει να αλλάξει τη νομοθεσία της για την οικογένεια και την ηθική, όπου εντάσσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, σημειώνει το Reuters.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου