Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

Το Ιράν «πάγωσε» την κατασκευή πυρηνικού όπλου το 2003, σύμφωνα με έκθεση των ΗΠΑ

Μυστική έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ αναφέρει ότι το Ιράν έχει αναστείλει το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού όπλου από το 2003, ως αποτέλεσμα των διεθνών πιέσεων που του ασκούνται. Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην έκθεση, ο εμπλουτισμός ουρανίου συνεχίζεται, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα κατασκευής πυρηνικού όπλου εξακολουθεί να υφίσταται και χρονικά τοποθετείται μεταξύ του 2010 και του 2015.
Τα ευρήματα αυτά, τροποποιούν την εικόνα που υπάρχει για το Ιράν, σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο, καθώς εκκρεμεί η λήψη απόφασης για επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της, ως μέσο πίεσης για αναστολή του πυρηνικού προγράμματός της. Η εικόνα που είχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες έως το 2005 ήταν πως η Τεχεράνη προσπαθούσε με κάθε τρόπο να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο.
Όπως επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι διεθνείς διπλωματικές πιέσεις έχουν φέρει κάποια αποτελέσματα και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχιστούν.
«Είναι καλά νέα. Η αμερικανική πολιτική, μαζί με την πολιτική και τις ενέργειες των συμμαχικών χωρών, δείχνουν να έχουν κάποια επιτυχία. Το Ιράν δείχνει να έχει πιεστεί. Δεδομένων των καλών νέων, δεν θα χαλαρώσουμε. Οι πιέσεις θα συνεχιστούν» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με την έκθεση, το Ιράν έχει «παγώσει» το σχεδιασμό πυρηνικού όπλου από το 2003 και έως τα μέσα του 2007 δεν έχει ξεκινήσει εκ νέου την προσπάθεια. Συνεχίζεται, όμως, ο εμπλουτισμός ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς.
Το γεγονός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον το Ιράν καταφέρει να έχει στη διάθεσή του επαρκή ποσότητα πυρηνικού υλικού, να αρχίσει η διαδικασία εμπλουτισμού του ουρανίου σε υψηλότερο ποσοστό, ώστε να είναι κατάλληλο για πυρηνικό όπλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ταχύτερο δυνατό που θα μπορούσε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο τοποθετείται μεταξύ του 2010 και του 2015.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Στέφεν Χάντλεϊ σχολίασε ότι τα ευρήματα της έκθεσης επιβεβαιώνουν ότι ο κίνδυνος απόκτησης πυρηνικού όπλου από το Ιράν παραμένει «ένα σοβαρό πρόβλημα».
Ο ίδιος τόνισε ότι η έκθεση δείχνει πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ακολουθήσει τη σωστή στρατηγική των έντονων διπλωματικών πιέσεων, παράλληλα με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης προς το συμφέρον τόσο του Ιράν, όσο και της διεθνούς κοινότητας. Ο Χάντλεϊ κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχημένη στρατηγική θα πρέπει να συνεχιστεί με περισσότερες διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις και κυρώσεις, ούτως ώστε η Τεχεράνη να αποφασίσει να συζητήσει μια λύση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: