Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

«Τράπεζα του Νότου», η απάντηση των χωρών της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ

Η Τράπεζα του Νότου, που φιλοδοξεί να αποτελέσει την «απάντηση» της Λατινικής Αμερικής στο ΔΝΤ, ιδρύθηκε την Κυριακή στο Μπουένος Αϊρες, κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία παρέστησαν οι έξι από τους επτά προέδρους των χωρών της Ν.Αμερικής που συμμετέχουν στο σχέδιο.
«Η τράπεζα αυτή πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο βήμα προς ένα κοινό νόμισμα στη Λατινική Αμερική», τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες.
Αντίστοιχο ήταν το μήνυμα και του ομολόγου του από τον Ισημερινό, Ραφαέλ Κορία
Για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, «η Τράπεζα του Νότου συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας της Νοτίου Αμερικής». Ο ίδιος υπενθύμισε πως η τράπεζα «θα χρηματοδοτεί προγράμματα σε κομβικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι υποδομές, η επιστήμη, η τεχνολογία, κι η μείωση των ανισοτήτων στην περιοχή».
Η τράπεζα αυτή, που αποτελούσε το όραμα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, στο πλαίσιο της αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων απέναντι στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως το ΔΝΤ που ελέγχονται από την Ουάσιγκτον, «θα επιτρέψει στην Λατινική Αμερική να απελευθερωθεί από τις αλυσσίδες της οικονομικής της εξάρτησης» τόνισε ο πρόεδρος του Ισημερινού.
«Το ΔΝΤ είναι μία κατάρα με τις πολιτικές 'σοκ' που φέρνουν την πείνα, την εξαθλίωση, και τη βία στους λαούς μας» τόνισε κατά την άφιξή του στο Μπουένος Αϊρες ο Ούγκο Τσάβες.
Η Τράπεζα, η οποία θα έχει αρχικό κεφάλαιο 7 δισ. δολάρια, υποστηρίζεται από τη Βενεζουέλα, τη Βραζιλία, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Αργεντινή, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη και αποστολή της θα είναι να στηρίζει οικονομικά προγράμματα ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: