Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Νέα μορφή του ιού Εμπολα αναγνωρίστηκε στην Ουγκάντα

Μια νέα μορφή του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα αναγνωρίστηκε στη δυτική Ουγκάντα, όπου αναφέρθηκαν 51 κρούσματα και 16 θάνατοι. Αν και ο νέος υπότυπος είναι πιθανώς λιγότερο παθογόνος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του.
Γενετικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν σε εθνικό εργαστήριο της Ουγκάντας και επιβεβαιώθηκαν από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έδειξαν ότι ο ιός δεν ανήκει στους τέσσσερις υπότυπους που είχαν αναγνωριστεί ως σήμερα.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι επειδή [η νόσος] δεν παρουσιάζεται [κλινικά] με ακριβώς τον ίδιο τρόπο όπως άλλες μορφές του Έμπολα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Γκρέγκορι Χαρτλ στη Γενεύη.
Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στις 10 Νοεμβρίου στην περιφέρεια του Μπουντιμπούγκιο, 200 χλμ από την πρωτεύουσα Καμπάλα.
Ειδικός του ΠΟΥ δήλωσε στο Associated Press ότι ο νέος υπότυπος είναι πιθανώς λιγότερο επικίνδυνος, χωρίς όμως αυτό να έχει επιβεβαιωθεί.
Οι τρεις κύριοι υπότυποι του Έμπολα σκοτώνουν το 50 με 90 τοις εκατό των θυμάτων λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. Ένας τέταρτος υπότυπος δεν προκαλεί συμπτώματα και δεν είναι θανατηφόρος.
Η προηγούμενη επιδημία Έμπολα στην Ουγκάντα εκδηλώθηκε το 2000 με 426 κρούσματα και 173 νεκρούς.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Έμπολα από την αναγνώριση του ιού στο Σουδάν και το Κονγκό το 1976. Ο ιός προσβάλει και πιθήκους, τους οποίος κυνηγούν πολλοί Αφρικανοί για το κρέας τους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: