Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007

«Πέρασαν» από το αμερικανικό Κογκρέσο τα πρόσθετα κονδύλια για Ιράκ-Αφγανιστάν

Μετά τη Γερουσία και η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε πρόσθετα κονδύλια ύψους 70 δισ. δολαρίων για το Ιράκ και το Αφγανιστάν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αντιμέτωποι με σίγουρο προεδρικό βέτο οι Δημοκρατικοί εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να συνδέσουν τα αμυντικά κονδύλια για το Ιράκ και το Αφγανιστάν με χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η αμερικανική Γερουσία είχε δώσει ήδη την έγκρισή της και κατ' επέκταση η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων σηματοδοτεί την άκαρπη λήξη του μακροχρόνιου αγώνα των Δημοκρατικών να αλλάξουν την στρατηγική του Τζορτζ Ο.Μπους.
Η έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων ήλθε ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση τετραμηνιαίας έκθεσης του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, στην οποία αναφέρεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν κάνει «σημαντική πρόοδο» στο Ιράκ και η χώρα καθίσταται ασφαλέστερη.
Στην έκθεση, όμως, υπογραμμίζεται ότι παρά την πρόοδο στον τομέα της ασφάλειας, η παράδοση του ελέγχου στους Ιρακινούς καθυστερεί, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι ακόμη εξαρτημένες από τον αμερικανικό στρατό σε ό,τι αφορά την επιμελητειακή υποστήριξη και την εκπαίδευση.
Σε αυτό το πνεύμα εντάσσονται και δηλώσεις στο BBC του δημάρχου της Φαλούτζα ότι η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση «αποτυγχάνει» στην πόλη και της στερεί ζωτικούς πόρους.
Τρία χρόνια μετά τη μαζική αμερικανική επίθεση στη Φαλούτζα, ο δήμαρχος Σαάντ Αουάντ αναφέρει ότι οι σιίτες αξιωματούχοι θεωρούν ακόμη το παλαιό προπύργιο της αντίστασης «παράδεισο» για τους σουνίτες εξτρεμιστές.
Ο δήμαρχος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν υποστηρίζεται επαρκώς η αστυνομική δύναμη της πόλης που αριθμεί 2.000 άνδρες, τη στιγμή μάλιστα που αναλαμβάνει μεγαλύτερο ρόλο.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Φαλούτζα δηλώνει στι BBC εξίσου ανήσυχος για τους ελάχιστους πόρους της αστυνομίας, και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την απόσυρση των 5.000 πεζοναυτών που εδρεύουν στην παρούσα φάση στην περιοχή.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: