Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

Δολοφονήθηκε η Μπεναζίρ Μπούτο σε επίθεση αυτοκτονίας στο Πακιστάν


Η ηγέτιδα της πακιστανικής αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο δολοφονήθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ραβαλπίντι. Εκρηκτικό σκηνικό δημιουργείται στο Πακιστάν, θρήνος και κραυγές οργής από τους υποστηρικτές της κατά του Περβέζ Μουσάραφ. Διεθνής καταδίκη και ανησυχία για ξέσπασμα βίας...
«Έγινε μάρτυρας» διακήρυξε το Λαϊκό Κόμμα της Μπεναζίρ Μπούτο τη στιγμή που η είδηση του θανάτου της έκανε αστραπιαία το γύρο του κόσμου. Η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν διεκομίσθη μετά την επίθεση στο νοσοκομείο και υπέκυψε στα τραύματά της στις 15:16 (ώρα Ελλάδος) το μεσημέρι της Πέμπτης σε ηλικία 54 ετών.
Η τελευταία πράξη για την Μπεναζίρ Μπούτο γράφτηκε με τρεις σφαίρες στο λαιμό και το στήθος τη στιγμή που επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό της μετά την ολοκλήρωση της πολιτικής συγκέντρωσης. Αφού την πυροβόλησε, ο δράστης πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σπέρνοντας περισσότερο θάνατο.
Στο νοσοκομείο του Ραβαλπίντι επικράτησαν σκηνές χάους. Υποστηρικτές της Μπούτο ξέσπασαν σε λυγμούς, κάποιοι θρυμμάτισαν την κεντρική πύλη της μονάδας επειγόντων, άλλοι φώναζαν χτυπώντας το στήθος τους συνθήματα κατά του Περβέζ Μουσάραφ.
Η επίθεση αυτοκτονίας οδήγησε στο θάνατο τουλάχιστον άλλους 20 ανθρώπους, οι περισσότεροι σωματοφύλακες της Μπεναζίρ Μπούτο, η οποία ηγήθηκε του αγώνα της αντιπολίτευσης για να βγει η χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να οδηγηθεί σε δίκαιες και ελεύθερες βουλευτικές εκλογές.
Η Μπούτο υπηρέτησε δύο θητείες στην πρωθυπουργία του Πακιστάν ανάμεσα στα έτη 1988 και 1996. Επέστρεψε στο Πακιστάν στις 18 Οκτωβρίου έπειτα από οκτώ χρόνια αυτοεξορίας. Η τελετή της υποδοχής της στο Καράτσι είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο καμικάζι που παρέσυρε στο θάνατο 140 ανθρώπους. Τότε η Μπεναζίρ Μπούτο είχε γλιτώσει...
Ανάληψη ευθύνης για την επίθεση που αφαίρεσε τη ζωή της Μπεναζίρ Μπούτο δεν υπήρξε άμεσα, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Από το Ισλαμαμπάντ ο Περβέζ Μουσάραφ κάλεσε τον πακιστανικό λαό να διατηρήσει την ειρήνη, λέγοντας πως η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί. Ο Πακιστανός πρόεδρος συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο για να αποφασιστούν κινήσεις προς διασφάλιση της τάξης και το ενδεχόμενο εκ νέου επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είναι ορατό.





Η Μπεναζίρ Μπούτο, που έγινε το 1988 η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός μουσουλμανικού κράτους, όταν εξελέγη για την πρώτη της θητεία στο Πακιστάν, θεωρήθηκε σύμβολο της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού, δεν κατάφερε όμως ποτέ να νικήσει οριστικά τις κατηγορίες για διαφθορά.
Γεννημένη το 1953, η Μπεναζίρ Μπούτο ήταν κόρη του Ζουλφικάρ Αλί Μπούτο, πρωθυπουργού του Πακιστάν στη δεκαετία του 1970, σε μια από τις ελάχιστες μη στρατιωτικές κυβερνήσεις στα πρώτα 30 χρόνια ανεξαρτησίας της χώρας.
Έχοντας επιστρέψει από σπουδές στο Χάρβαρντ και την Οξφόρδη, η Μπεναζίρ ήταν αρχικά απρόθυμη να αναμειχθεί με την πολιτική, τελικά όμως διετέλεσε πρωθυπουργός σε δύο θητείες, από το 1988 έως το 1990 και από το 1993 έως το 1996, με σημαία της τον εκδημοκρατισμό. Και τις δύο φορές απαλλάχθηκε των καθηκόντων της με εντολή του προέδρου, λόγω κατηγοριών για διαφθορά.
Η Μπούτο είχε φυλακιστεί το 1977, έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα που συνοδεύτηκε από την εκτελεση του πατέρα της με εντολή του στρατηγού Ζία ουλ-Χακ.
Η Μπούτο κατέφυγε στο Λονδίνο, όπου ίδρυσε το κεντροαριστερό (για τα δεδομένα της χώρας) Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, και επέστρεψε στη χώρα της το 1986, έπειτα από το θάνατο του στρατηγού.
Και στις δύο θητείες της, η Μπούτο είχε να αντιμετωπίσει και κατηγορίες διαφθοράς εναντίον του συζύγου της, Ασίφ Ζαρντάρι, ο οποίος είχε αναλάβει εκτεταμένα καθήκοντα στην κυβέρνηση και φερόταν να έχει υπεξαιρέσει εκατομμύρια δολάρια από το κρατικό ταμείο.
Οι κατηγορίες ουδέποτε αποδείχθηκαν και ο Ζαρντάρι αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση το 2004. Στην ίδια τη Μπούτο δόθηκε αμνηστία για τις κατηγορίες διαφθοράς τον Οκτώβριο του 2007, με απόφαση του στρατηγού Μουσάραφ που κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1999.
Λίγο αργότερα η Μπούτο επέστρεψε στη χώρα της για να συμμετάσχει στις εκλογές.
Αυτό που εκκρεμεί είναι η έφεση που έχει καταθέσει η Μπούτο εναντίον καταδίκης της σε ελβετικό δικαστήριο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η Μπεναζίρ ήταν το τελευταίο ενεργό μέλος της δυναστείας Μπούτο. Ο αδελφός της Μουρτάζα διέφυγε στο Αφγανιστάν μετά το θάνατο του πατέρα τους και από εκεί προσπάθησε να πολεμήσει το στρατιωτικό καθεστώς. Επέστρεψε στο Πακιστάν και αναμείχθηκε ενεργά στην πολιτική έως το 1996, οπότε δολοφονήθηκε.
Ο τρίτος αδελφός, Σαναουάζ, ήταν επίσης πολιτικά ενεργός. Βρέθηκε νεκρός το 1985 στο διαμέρισμά του στη Γαλλική Ριβιέρα κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
H Μπούτο άφησε πίσω της τρία παιδιά.

1 σχόλιο:

geokalp είπε...

Η Αλ Κάιντα ανέλαβε ευθύνη της δολοφονίας Μπούτο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει τεθεί το Πακιστάν, μετά τη χθεσινή δολοφονία της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Μπεναζίρ Μπούτο, αλλά και το ενδεχόμενο η Αλ Κάιντα, τελικά, να είναι ο υπεύθυνος της επίθεσης.

Σύμφωνα με το πακιστανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARY –το οποίο επικαλούνται τα διεθνή ΜΜΕ– η Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο, με την είδηση, πάντως, να μην επιβεβαιώνεται από τις αρχές του Πακιστάν.

Η σορός της Μπούτο μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της στα νότια της χώρας, όπου και θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία. Παράλληλα οι αρχές του Πακιστάν διέταξαν να κλείσουν άμεσα και για τρεις ημέρες τράπεζες, σχολεία και καταστήματα, αντιδρώντας στις εκτεταμένες ταραχές που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χιλιάδες υποστηρικτές της πρώην πρωθυπουργού κατέκλυσαν τους δρόμους του Καράτσι, απέκλεισαν οδικές αρτηρίες καίγοντας λάστιχα και εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες στην αστυνομία. Σύμφωνα με πολλούς πακιστανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν καεί περίπου 100 οχήματα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που συνεδρίασε εκτάκτως, καταδίκασε τη δολοφονία, καλώντας τους Πακιστανούς να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν, κ. Περβέζ Μουσάραφ, υποσχέθηκε να εξολοθρεύσει τους δράστες της επίθεσης και κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος.