Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2007

Στη ζώνη Σένγκεν εισέρχονται στις 21 Δεκεμβρίου εννέα νεότερα κράτη-μέλη της ΕΕ

Στο καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας στα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα εντάσσονται στις 21 Δεκεμβρίου οι χώρες που πέρασαν το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004- πλην Κύπρου που έχει ζητήσει αναβολή ενός έτους.
Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Τσεχία και Μάλτα εντάσσονται με ομόφωνη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (το «πράσινο φως» έδωσαν την Πέμπτη οι Ευωπαίοι ΥΠΕΣ) στη Συνθήκη Σένγκεν και καταργείται για τους πολίτες τους ο έλεγχος διαβατηρίου στα κοινά σύνορα.
Η συμφωνία για τη Συνθήκη Σένγκεν, που υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου 1985 μεταξύ της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών, θεσπίζει καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας όλων των υπηκόων των κρατών τα οποία την έχουν υπογράψει, των άλλων κρατών της κοινότητας ή τρίτων χωρών.
Η σύμβαση Σένγκεν συμπληρώνει τη συμφωνία και καθορίζει τις προϋποθέσεις εφαρμογής και τις εγγυήσεις για την εφαρμογή αυτής της ελεύθερης κυκλοφορίας. Μολονότι υπογράφηκε στις 19 Ιουνίου 1990 από τα εν λόγω πέντε κράτη μέλη, άρχισε να ισχύει από το 1995.
Η συμφωνία και η σύμβαση Σένγκεν, οι κανόνες που θεσπίστηκαν βάσει των κειμένων αυτών καθώς και οι συναφείς συμφωνίες αποτελούν το επονομαζόμενο «κεκτημένο Σένγκεν», επισημαίνεται στα επίσημα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 1999 και μετά το κεκτημένο Σένγκεν ενσωματώθηκε στο θεσμικό και νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης, δυνάμει του πρωτοκόλλου που επισυνάφθηκε στη συνθήκη του Αμστερνταμ.
Οι συμφωνίες Σένγκεν επεκτάθηκαν με την πάροδο του χρόνου και στα 15 παλαιά κράτη μέλη: η Ιταλία υπέγραψε τις συμφωνίες το 1990, η Ισπανία και η Πορτογαλία το 1991, η Ελλάδα το 1992, η Αυστρία το 1995 και η Φινλανδία, η Σουηδία και η Δανία (με ειδικό καθεστώς) το 1996.
Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετέχουν μόνον εν μέρει στο κεκτημένο Σένγκεν
, εφόσον έχουν διατηρήσει ακόμη τους ελέγχους στα σύνορά τους.
Δύο τρίτες χώρες, η Ισλανδία και η Νορβηγία, αποτελούν επίσης μέρος του χώρου Σένγκεν από το 1996. Η συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι ωστόσο περιορισμένη. Και η Ελβετία ξεκίνησε διαδικασία συμμετοχής στο κεκτημένο Σένγκεν.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: