Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

«Κόκκινη τηλεφωνική γραμμή» θα λειτουργήσει μετάξυ των ενόπλων δυνάμεών ΗΠΑ και Κίνας

Μεγαλύτερη διαφάνεια στον στρατιωτικό τομέα από την Κίνα ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Κάο Γκανγκτσουάν.
Ο Ρόμπερ Γκέιτς ανακοίνωσε ακόμη και την λειτουργία «κόκκινου τηλεφώνου» μεταξύ των στρατών των δύο χωρών.
Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τις συνομιλίες παραγωγικές.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ρ.Γκέιτς εξέφρασε «τις αβεβαιότητες για τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Κίνας και την αναγκαιότητα για μία μεγαλύτερη διαφάνεια, ώστε να διαλυθούν οι διεθνείς ανησυχίες». Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν και στα προγράμματα στρατιωτικής ανάπτυξης του Πεκίνου με τις ΗΠΑ να εκφράζουν επιφυλάξεις και αμφιβολίες για ορισμένες πλευρές τους.Η λειτουργία της «κόκκινης τηλεφωνικής γραμμής» εντάσσεται στα μέτρα για την ενίσχυση των στρατιωτικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, όπως επισήμανε ο Αμερικανός υπουργός.
Οι δύο αξιωματούχοι συνομίλησαν ακόμη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και συμφώνησαν στην προσπάθεια για να πειστεί η ιρανική κυβέρνηση να μεταβάλλει τη θέση της με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα.
Η Κίνα, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει εκφράσει τον δισταγμό της να εγκρίνει νέες κυρώσεις κατά του Ιράν αντίθετα με τις ΗΠΑ που πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: